Шекерпаре
Необходими продукти:
75 грама пудра захар
1 яйце
125 грама разтопено масло
35 грама грис
олио
10 грама бакпулвер
1 ванилия
около 3 чаши брашно
лешници (или други ядки)
За сиропа:
3 чаши вода
3 чаши захар
сок от 1/2 лимон
Начин на приготвяне:
Изсипете брашното в дълбок съд, направете дупка и в нея сложете яйцето. Прибавете пудрата захар, бакпулвера, гриса, ванилията и разтопеното масло. Замесете меко тесто - то не трябва да се залепя по ръцете. Оформете топчета с големина на орех и ги подредете в подмазана с мазнина тава. В средата на всяко "орехче" поставете цяла ядка лешник (или други ядки) и печете до златисто в предварително загрята фурна.
През това време пригответе сиропа: Смесете водата и захарта, оставете на котлона да заври и 3 минути след това прибавете лимоновия сок. Нека ври 1 минута и свалете от огъня. Ако желаете, може да добавите и ванилова захар.
Залейте горещите шекерпаре със захарен сироп и изчакайте 20-25 минути, за да се напои десертът. Готови сте да поднесете.
Да ви е сладко!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Баклави и сиропирани сладкиши
- Пшеничен грис (семолина) – какви са ползите за здравето
- Царевичен грис (царевична каша) – какви са ползите за здравето
- Ръжено брашно – състав, ползи и противопоказания
- Ползи и вреди на бадемовото брашно
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Шоколадов сладкиш с райски ябълки
- Ябълков сладкиш с грис
- Тутманик
- Картофени соленки със сирене, орехи и кимион
- Как правилно да замразим различните видове тесто
Коментари към Шекерпаре