Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Чеснови питки със спанак и зелен лук

Чеснови питки със спанак и зелен лук

Чеснови питки със спанак и зелен лук - изображение

Необходими продукти

За тестото:

  • 800 грама брашно (пшенично)
  • 2 супени лъжици суха активна мая (без връх)
  • 500 топла вода
  • 1/2 чаена лъжица сол
  • 1 чаена лъжица захар
  • 6 супени лъжици олио

За плънката:

  • 100 грама спанак
  • 1 връзка зелен лук (може да замените със стар)
  • връзка магданоз
  • 3 средно големи скилидки чесън или на вкус
  • 1 чаена лъжица подправки по избор или затар
  • 1/2 чаена лъжица смлян черен пипер
  • 1 чаена лъжица лимонов сок (или на вкус, а може и без него)
  • сол на вкус


Начин на приготвяне:

Разтворете маята в топлата вода, добавете брашното, солта, захарта, олиото и замесете тесто. Покрийте го със стреч фолио и оставете да втаса.

Накъсайте едро спанака, зеления лук и магданоза нарежете ситно, пресовайте скилидките чесън и смесете продуктите. Към тях прибавете подправките, налейте зехтина и лимонов сок по желание.

Половината от тестото сложете върху набрашнен плот и придайте му форма на руло и разделете на 8-10 приблизително еднакви части.

Притиснете леко всяка от тях и сложете по една пълна чаена лъжица от зелената плънка, която разпределете по цялата повърхност.

След това съединете два от краищата на тестото и притиснете силно с ръка тестото. Трябва да го сплескате добре, след което раздърпайте с ръце, без да се притеснявате дори то да се скъса и пълнежът да се покаже.

Намажете с масло повърхността и поръсете със затар (може да използвате чубрица).

Налейте 1-2 супени лъжици олио в тиган, сгорещете и изпечете питката на средна температура. След около минута цветът й ще се промени, тогава обърнете от другата страна и притиснете към дъното на съда с лопатка за няколко секунди. Щом придобие жълт цвят, извадете върху хартия.

По този начин пригответе всичкото тесто. От цялото му количество се получават между 16 и 24 броя, зависи от големината.

Тестото може да се съхранява в хладилник или да се замрази, плънката запазва вкусовите си качества в продължение на няколко дни в хладилник.

Питките са вкусни и топли, и студени.

 

Добър апетит!


За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: povarenok.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияХранене при...ЛайфстайлЗдравни съветиЛюбопитноСнимкиДиетиНовиниБотаника