Питки със сос болонезе
Необходими продукти
За питките:
- 2 чаени чаши брашно
- 1/2 чаена чаша вода
- 1 чаена лъжица суха мая
- 1/2 чаена лъжица сол
- 1 чаена лъжица захар
За соса:
- 1 супена лъжица олио
- 500 грама кайма
- 1 глава лук
- 1 морков
- 3 супени лъжици доматено пюре
- 500 милилитра вода
- 1/2 чаена лъжица черен пипер
- по 2-3 стръка копър, босилек, магданоз
Начин на приготвяне:
В половин чаена чаша топла вода разтворете маята, солта и захарта.
Добавете олиото и брашното, замесете плътно еластично тесто, което оставете на топло място за 40-60 минути, за да втаса.
През това време направете соса.
Нарежете ситно лука и го запържете в олио. Добавете едро настъргания морков и суровата кайма. Пържете сместа на слаб огън до изпаряване на всичката течност, но внимавайте плънката да не остане суха.
Разтворете доматеното пюре във водата и изсипете в съда с каймата и зеленчуците. Задушете за 20 минути на слаб огън. След това подсолете, подправете с черен пипер, добавете копъра, босилека, магданоза и оставете соса върху котлона за още 5-10 минути.
Вече втасалото тесто разделете на неголеми равни части, всяка от които разточете в кръг с диаметър колкото малка чинийка и дебелина 4-5 милиметра.
Нека престоят върху плота, докато тестото започне да втасва отново. Тогава прехвърлете в горещ тиган. След около половин минута ще започнат да се образуват мехурчета, което е знак, че трябва да обърнете от другата страна.
Затворете съда с капак и изпечете до готовност. Ако всичко е направено както трябва, питката ще се надуе, образувайки въздушен джоб във вътрешността си, а той ще е необходим за плънката.
Готовите хлебчета изваждайте в дълбока купа и покривайте с кърпа.
Преди да поднесете, разчупете всяко през средата и напълнете със соса болонезе.
Подходящо допълнение са пикантен кетчуп и салата от пресни зеленчуци.
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: photorecept.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Рулца от тортила питка с апетитка
- Цветни рулца от тортила питки
- Банички от лаваш с плънка от яйце и кашкавал
- Тутманик
- Картофени гнезда с пилешка кайма и кашкавал
- Прясно зеле, задушено с кайма и ориз
- Пълнен праз с кайма (2 варианта)
- Ябълкова пита с кисело мляко
- Бутер баница с кайма
- Домашна месеница със сирене по бабина рецепта
Коментари към Питки със сос болонезе