Хлебен пудинг със спанак и рикота
Необходими продукти:
- 2 супени лъжици масло
- 400 грама спанак (само листата)
- 2 супени лъжици вода
- 1 малка скилидка чесън, нарязана ситно
- 110-130 грама нарязан на малки парчета хляб
- 2 големи яйца
- 3/4 чаена чаша гъста готварска сметана
- щипка настъргано индийско орехче
- натрошено сирене рикота
- кашерна сол и прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Включете фурната на 160 градуса, подмажете дъното на форма за печене с масло.
В голям тиган разтопете 1/2 супена лъжица масло, добавете спанака, налейте водата и сложете чесъна. Подправете със сол, черен пипер и разбъркайте няколко пъти.
Затворете съда с капак и гответе спанака около две минути, докато омекне, след което отцедете течността с помощта на гевгир, поставен над купа. Запазете 1/4 чаена чаша от бульона.
Разпределете спаначените листа върху хартия за печене, за да се подсушат.
Сгорещете останалите 1 1/2 супени лъжици масло в тиган и сложете парчетата хляб. Нека се приготвят на умерен огън, докато покафенеят (около 3 минути). След това разбъркайте и нека хлебните хапки останат върху котлона още 2-3 минути, за да станат хрупкави. Извадете в чиния.
В купа разбийте яйцата със сметаната и бульона от спанака. Добавете 1/2 чаена лъжица сол, 1/8 чаена лъжица черен пипер и щипка индийско орехче.
След това в същия съд изсипете спанака, разбъркайте и разпределете сместа в намазнената форма.
Върху тази основа сложете хляба и поставете формата в друга тава, която напълнете с вода (да покрива 1/3 от съда).
Изпечете пудинга за 35-40 минути, а в края на приготвянето добавете натрошената рикота.
Когато готовото ястие се охлади, нарежете на парчета и поднесете.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: hamov-hotov.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Еврейски безквасен хляб Маца
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
- Пълнозърнестият хляб е най-полезен
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
Коментари към Хлебен пудинг със спанак и рикота