Торта Фереро Роше
![Торта Фереро Роше - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/recepies/torta-ferero-roshe.jpg)
Необходими продукти
За тестото:
- 5 яйца
- 70 грама брашно
- 180 грама обикновено бяла захар
- 1 чаена лъжица ванилова захар
- 25 грама какао на прах
- 40 грама нишесте
- 1,5 чаени лъжици бакпулвер
За сиропиране:
- 150 милилитра кафе (сварено или разтворимо)
- 2 супени лъжици кафеен ликьор
За крема:
- 250 милилитра високомаслена (33-35%) течна сметана
- 3-4 супени лъжици Нутела
За плънката:
- 100 грама лешници
- 30 грама вафлени фунийки, чашки или други
- 150 грама бял шоколад
- 3 супени лъжици течна сметана с 20% масленост
За глазурата:
- 150 грама черен шоколад
- 100 милилитра течна сметана (20% масленост)
За украса:
- 6 бонбона Фереро Роше
Начин на приготвяне:
Блатът
Разделете в две купи жълтъците и белтъците (важно е при белтъците да не попадне част от жълтъците, също така купата трябва да е абсолютно суха и чиста, защото дори една капка вода или най-малко замърсяване може да попречат на процеса на разбиване).
Разбийте белтъците с миксер до получаване на бяла пухкава пяна. Постепенно добавете половината от бялата захар, като не прекратявате процеса, докато пяната се втвърди (не трябва да пада от съда дори при неговото обръщане с дъното нагоре).
Смесете жълтъците с останалата захар, ваниловата и разбийте до сгъстяване и побеляване.
Прибавете жълтъците при белтъчената пяна постепенно (на 2-3 пъти), като междувременно внимателно разбърквате отдолу нагоре, запазвайки нежната и пухкава текстура.
Пресейте брашното с бакпулвера, нишестето и какаото (на няколко пъти). Изсипете сухите съставки в яйчената маса, разбъркайте отдолу нагоре. Консистенцията трябва да бъде еднородна, като много внимавате да не изгубите въздушността на тесто.
Прехвърлете във форма с диаметър 22 сантиметра, чието дъно преди това покрийте с лист пергамент. Изпечете шоколадовия блат за около 30 минути при температура на фурната от 180 градуса (не отваряйте по време на печенето, за да не спадне блатът).
С помощта на дървено шишче или клечка за зъби проверете готовността на пандишпана. Когато изключите фурната, отворете я малко, оставете блатът да се охлади напълно и тогава го извадете от съда.
Плънката
Изпечете лешниците в тава върху лист пергамент. Внимавайте да не ги изгорите, около 5-10 минути на 200 градуса са достатъчни, необходимо е обвивката им да потъмнее и да се напука. Извадете ги от фурната и оставете да се охладят.
Начупете вафлените фунийки на немного ситни парчета.
Когато ядките изстинат, отстранете обвивката им и ги смелете, но не прекалено фино, за да се усещат парченца. Смесете ги с вафлените парчета.
Начупете белия шоколад, налейте в него сметаната (за плънката) и затоплете на водна баня, като непрекъснато бъркате, докато сладостта се разтопи напълно (това трябва да се случи на бавен огън, за да не загори).
С тази смес залейте комбинацията от лешници и вафлени корички. Разбъркайте, разпределете в тава върху лист пергамент и приберете в хладилника, за да стегне шоколадът.
Кремът
Разбийте предварително охладената сметана, докато се сгъсти (по повърхността трябва да започнат да остават следи от миксера).
Добавете Нутелата и разбъркайте до еднородност.
Сиропът
Сварете кафе в джезве или разтворете инстантно. Към него прибавете ликьора и нека течността се охлади.
Сглобяването на тортата
Разрежете пандишпана хоризонтално на три, за да получите три отделни блата.
Сложете в поднос или плоска чиния единия от тях и го сиропирайте с кафето.
Намажете с крема.
Равномерно разпределете слой от лешниците и вафлените корички с шоколада.
Поставете втория блат и повторете: кафе, крем, ядки. Върху тях сложете третия блат.
Нанесете останалия крем по всички страни на тортата, която приберете за 4 часа (или за 1 нощ) в хладилника.
Глазурата
Начупете тъмния шоколад на парчета, сложете ги в купа и залейте с горещата сметана (тя не трябва да кипва). Бъркайте до получаване на хомогенна гъста течност. Ако сметаната се охлади, а шоколадът все още не е разтопен напълно, затоплете сместа на водна баня.
Покрийте тортата с глазурата и отново върнете в хладилника, докато последната стегне.
Декорирайте десерта с бонбони Фереро Роше и се потопете в невероятния шоколадов вкус.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: kulinarnia.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Шоколадова торта с маслен крем
- Торта с мус от три шоколада
- Лесна торта с шоколадова глазура и коняк
- Лесна шоколадова торта с домашни блатове
- Френски шоколадов десерт
- Шоколадова торта с крем от бял и черен шоколад
- Шоколадова торта от ядки без брашно
- Торта брауни
- Шоколадова торта с лешници и карамелен крем
- Шоколадова торта-суфле с бисквитена основа (без печене)
Коментари към Торта Фереро Роше