Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Торта Фереро Роше

Торта Фереро Роше

Торта Фереро Роше - изображение

Необходими продукти

За тестото:

  • 5 яйца
  • 70 грама брашно
  • 180 грама обикновено бяла захар
  • 1 чаена лъжица ванилова захар
  • 25 грама какао на прах
  • 40 грама нишесте
  • 1,5 чаени лъжици бакпулвер

За сиропиране:

  • 150 милилитра кафе (сварено или разтворимо)
  • 2 супени лъжици кафеен ликьор

За крема:

  • 250 милилитра високомаслена (33-35%) течна сметана
  • 3-4 супени лъжици Нутела

За плънката:

  • 100 грама лешници
  • 30 грама вафлени фунийки, чашки или други
  • 150 грама бял шоколад
  • 3 супени лъжици течна сметана с 20% масленост

За глазурата:

  • 150 грама черен шоколад
  • 100 милилитра течна сметана (20% масленост)

За украса:

  • 6 бонбона Фереро Роше

 

Начин на приготвяне:

Блатът

Разделете в две купи жълтъците и белтъците (важно е при белтъците да не попадне част от жълтъците, също така купата трябва да е абсолютно суха и чиста, защото дори една капка вода или най-малко замърсяване може да попречат на процеса на разбиване).

Разбийте белтъците с миксер до получаване на бяла пухкава пяна. Постепенно добавете половината от бялата захар, като не прекратявате процеса, докато пяната се втвърди (не трябва да пада от съда дори при неговото обръщане с дъното нагоре).

белтъци

Смесете жълтъците с останалата захар, ваниловата и разбийте до сгъстяване и побеляване.

жълтъци

Прибавете жълтъците при белтъчената пяна постепенно (на 2-3 пъти), като междувременно внимателно разбърквате отдолу нагоре, запазвайки нежната и пухкава текстура.

яйца

Пресейте брашното с бакпулвера, нишестето и какаото (на няколко пъти). Изсипете сухите съставки в яйчената маса, разбъркайте отдолу нагоре. Консистенцията трябва да бъде еднородна, като много внимавате да не изгубите въздушността на тесто.

брашно

Прехвърлете във форма с диаметър 22 сантиметра, чието дъно преди това покрийте с лист пергамент. Изпечете шоколадовия блат за около 30 минути при температура на фурната от 180 градуса (не отваряйте по време на печенето, за да не спадне блатът).

тесто

С помощта на дървено шишче или клечка за зъби проверете готовността на пандишпана. Когато изключите фурната, отворете я малко, оставете блатът да се охлади напълно и тогава го извадете от съда.

пандишпан


Плънката

Изпечете лешниците в тава върху лист пергамент. Внимавайте да не ги изгорите, около 5-10 минути на 200 градуса са достатъчни, необходимо е обвивката им да потъмнее и да се напука. Извадете ги от фурната и оставете да се охладят.

лешници

Начупете вафлените фунийки на немного ситни парчета.

вафлени корички

Когато ядките изстинат, отстранете обвивката им и ги смелете, но не прекалено фино, за да се усещат парченца. Смесете ги с вафлените парчета.

лешници

Начупете белия шоколад, налейте в него сметаната (за плънката) и затоплете на водна баня, като непрекъснато бъркате, докато сладостта се разтопи напълно (това трябва да се случи на бавен огън, за да не загори).

шоколад

С тази смес залейте комбинацията от лешници и вафлени корички. Разбъркайте, разпределете в тава върху лист пергамент и приберете в хладилника, за да стегне шоколадът.

шоколад


Кремът

Разбийте предварително охладената сметана, докато се сгъсти (по повърхността трябва да започнат да остават следи от миксера).

сметана

Добавете Нутелата и разбъркайте до еднородност.

нутела


Сиропът

Сварете кафе в джезве или разтворете инстантно. Към него прибавете ликьора и нека течността се охлади.

кафе


Сглобяването на тортата

Разрежете пандишпана хоризонтално на три, за да получите три отделни блата.

Сложете в поднос или плоска чиния единия от тях и го сиропирайте с кафето.

блатове

Намажете с крема.

сметанов крем

Равномерно разпределете слой от лешниците и вафлените корички с шоколада.

лешници

Поставете втория блат и повторете: кафе, крем, ядки. Върху тях сложете третия блат.

блатове

Нанесете останалия крем по всички страни на тортата, която приберете за 4 часа (или за 1 нощ) в хладилника.

сметанов крем


Глазурата

Начупете тъмния шоколад на парчета, сложете ги в купа и залейте с горещата сметана (тя не трябва да кипва). Бъркайте до получаване на хомогенна гъста течност. Ако сметаната се охлади, а шоколадът все още не е разтопен напълно, затоплете сместа на водна баня.

черен шоколад

Покрийте тортата с глазурата и отново върнете в хладилника, докато последната стегне.

глазура

Декорирайте десерта с бонбони Фереро Роше и се потопете в невероятния шоколадов вкус.

торта


Добър апетит!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: kulinarnia.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиЛюбопитноЗдравни съветиЛайфстайлХрани и ястияНовиниВидеоХранене при...ИсторияЛеченияСпортДиетиАлт. медицинаБотаникаЕ-тата в хранитеПроизводители