Шоколадова торта с лешници и карамелен крем
Необходими продукти
За тестото:
100 грама черен шоколад
125 грама масло
120 грама захар
4 яйца
4 яйца
75 грама брашно
1 чаена лъжица бакпулвер
75 грама смлени лешници
За крема:
500 милилитра прясно мляко
40 грама карамелен пудинг на прах
80 грама пудра захар
малко захар на пясък
250 грама масло
За украса:
200 грама цели лешници
125 грама захар
10 грама масло
25 грама черен шоколад
Начин на приготвяне:
Включете фурната да загрява при 175 градуса, подгответе си разглобяема форма с диаметър 28 сантиметра, чието дъно покрийте с пергамент.
Тестото
Начупете шоколада на парчета, разтопете го заедно с маслото на водна баня. Белтъците отделете от жълтъците. Белтъците разбийте с половината от захарта до получаване на твърда пяна. Жълтъците разбийте с останалата захар и прибавете към шоколадовата маса. Разбъркайте.
Прибавете бакпулвера в брашното и пресейте директно в шоколадовата маса. Тогава изсипете смлените лешници, разбъркайте и внимателно добавете белтъците.
Полученото тесто разпределете равномерно в подготвения съд и изпечете за 30 минути. Когато извадите блата от фурната, изчакайте да се охлади напълно и разрежете старателно на две части хоризонтално.
Кремът
Смесете пудингът на прах с 30 грама от пудрата захар и разтворете сухата смес в 100 милилитра студено прясно мляко. Останалото сложете на котлона, за да заври и влейте внимателно в него разтворените нишесте и захар, като разбърквате, докато се сгъсти. Тогава свалете съда от огъня.
Поръсете повърхността на крема със захар на пясък и оставете да се охлади напълно.
Към маслото със стайна температура прибавете останалата пудра захар и разбъркайте. Постепенно прибавете карамеления пудинг, разбивайки. Трябва да се получи еднородна комбинация.
Украсата
Изпечете целите лешници за 10-15 минути в загрята до 200 градуса фурна. Щом се охладят, обелете.
Разтопете захарта в тиган, прибавете маслото и готовите ядки. Щом се захаросат, изсипете ги върху лист пергамент, за да изстиват.
Време са "сглобите" тортата.
Поставете единия блат в подходящ плосък съд и около основата сложете пръстена от разглобяемата форма.
Разпределете 2/3 от крема, заравнете и покрийте с втория блат. Следва отново крем и приберете тортата за 1-2 часа в хладилника.
Отделете захаросаните ядки една от друга и разпределете по повърхността на тортата, когато я извадите от хладилника. Махнете пръстена и намажете страните с крем.
Разтопете шоколада, изсипете го в найлонов плик, отрежете единия му край и направете щрихи върху лешниците.
Тортата е готова.
Добър апетит!
Снимки: loveandcook.net
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Торта с мус от три шоколада
- Шоколадова торта с маслен крем
- Френски шоколадов десерт
- Шоколадова торта с крем от бял и черен шоколад
- Лесна торта с шоколадова глазура и коняк
- Шоколадова торта с крем Маскарпоне и Бейлис
- Шоколадова торта с крем и глазура ганаш
- Шоколадова торта с извара и кокос
- Шоколадова торта без яйца
- Дяволска торта с крем Ганаш
Коментари към Шоколадова торта с лешници и карамелен крем