Шоколадова торта с извара и кокос
Необходими продукти:
- 100 грама шоколад
- 100 грама масло
- 3 яйца
- 120 грама захар
- 250 грама извара
- 75 грама брашно
- 1/2 чаена лъжица бакпулвер
- 1 чаена лъжица ванилов екстракт
- 35 грама кокосови стърготини
За крема:
- 30 милилитра течна сметна
- 50 грама шоколад
Начин на приготвяне:
Начупете шоколада на парчета, маслото нарежете на кубчета и ги разтопете заедно (най-лесно е да използвате микровълновата, необходими са 30 секунди). Разбъркайте.
След това включете уреда за още 30 секунди, разбъркайте сместа отново, когато извадите съда от него. Шоколадът трябва да се е разтопил напълно. В случай че са останали бучки, включете микровълновата за още 15-30 секунди. Оставете комбинацията да се охлажда и се заемете с кокосовия слой.
Намачкайте изварата, докато се превърне в пюре. Към него прибавете 1 яйце (ако изварата е влажна, използвайте само жълтъка), 30 грама от захарта и ваниловия екстракт. Разбъркайте старателно и тогава изсипете кокосовите стърготини в сместа. В случай че плънката се получи много плътна, сложете малко заквасена сметана (1 супена лъжица), ако е прекалено течна - мъничко нишесте.
Време е за приготвянето на шоколадовото тесто.
Къч охладената шоколадова маса прибавете останалите две яйца, другите 90 грама захар и разбийте с миксер. След това изсипете и брашното с бакпулвера, бъркайте до получаване на гладко плътно тесто.
Застелете дъното на разглобяема кексова торта с намаслена хартия за печене. Стените на съда намажете с масло и ги поръсете равномерно с брашно.
Изсипете половината от тестото във формата, заравнете и разпределете кокосовия пълнеж от извара, който покрийте с останалата шоколадова смес.
Старателно заравнете повърхността с лопатка и поставете съда във фурната (включена на 170 градуса) за 40 минути.
Щом извадите от фурната, оставете тортата да се охлади до топло и във формата, след което прокарайте нож между блата и стените на съда и извадете.
Намажете десерта с крем, който сте приготвили от 30 милилитра течна сметана и 50 грама шоколад. Първо затоплете сметаната, тогава в нея прибавете начупения на парчета шоколад и бъркайте до еднородност.
Поръсете с кокосови стърготини и поднесете.
Да ви е сладко!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: eda-21veka.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Торта с мус от три шоколада
- Шоколадова торта с крем от бял и черен шоколад
- Шоколадова торта с маслен крем
- Френски шоколадов десерт
- Лесна торта с шоколадова глазура и коняк
- Шоколадова торта с крем Маскарпоне и Бейлис
- Шоколадова торта с крем и глазура ганаш
- Дяволска торта с крем Ганаш
- Шоколадова торта с два плодови крема (малинов и лимонов)
- Шоколадова торта-суфле с бисквитена основа (без печене)
Коментари към Шоколадова торта с извара и кокос