Тиквен сладкиш с млечен крем и орехи
Необходими продукти
За тестото:
200 грама тиква
6 супени лъжици захар
1 яйце + 1 белтък
2 супени лъжици заквасена сметана
2 супени лъжици масло
1 чаена лъжица бакпулвер
1 чаена чаша брашно
За крема:
1 чаена чаша прясно мляко
1 супена лъжица захар
1 жълтък
2 супени лъжици масло
1 супена лъжица (с връх) брашно
орехови ядки за поръсване на вкус
Начин на приготвяне:
Тиквата настържете и засипете с 2 супени лъжици захар. Оставете така за 30 минути, докато си пусне сока.
Разбийте яйцето и белтъка с помощта на миксер, в началото леко, след това добавяйки по 1 лъжица захар, разбийте до получаването на въздушна маса. В яйчната смес добавете сметаната и размекнатото масло.
Изцедете сока от тиквата и го запазете, за да приготвите оранжев крем по-късно.
В сместа за тестото прибавете тиквата, след това постепенно сложете и брашното, предварително пресято с бакпулвера. Тестото трябва да се получи с консистенция на гъста сметана.
Налейте го в подходяща неголяма форма (с диаметър не повече от 16 сантиметра), подмазана с масло и посипана с брашно. Изпечете блата в загрята до 180 градуса фурна за около 40 минути (не по-дълго) и оставете да се охлади.
Трябва да се получи порест, но с еластични стени.
Разрежете го през средата, за да се получат два блата.
Направете крема. Разбийте до еднородност тиквения сок (около 50 - 60 милилитра) с чаша прясно млако, захарта и жълтъка.
Разтопете маслото в тенджерка и при непрекъснато бъркане добавете брашното. След това налейте постепенно млечната комбинация и оставете на котлона, докато кремът се сгъсти. Нека ври за кратко и охладете.
Намежете изстиналите блатове с него и поръсете с натрошени орехови ядки на вкус.
Сглобете сладкиша и оставете да се поеме крема за около час на стайна температура.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БИГДЖИГС ДЪРВЕН КОМПЛЕКТ ЗА РЯЗАНЕ НА СЛАДКИШИ BJ487
ЗОЯ БИО КАКАОВА ПАСТА ЧИПС 150 г
ESN FLAV'N TASTY ПОДСЛАДИТЕЛ прах 250 г
ХАЙТМАН БОЯ ЗА СЛАДКИШИ CRAZY COLOURS ШЕСТ ЦВЯТА 4 г * 6
БИО КОКОСОВО МАСЛО СТУДЕНО ПРЕСОВАНО 100 мл ДРАГОН СУПЕРФУДС
ТАХАН ОРЕХОВ 350 гр. ЗП ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Шоколадов сладкиш с райски ябълки
- Сладкиш с тиква, орехи и шоколадова глазура
- Домашен сладкиш с тиква и сирене крема
- Лимонов сладкиш с прясно мляко и масло
- Сладкиш с мандарини и филирани бадеми
- Ябълков сладкиш с грис
- Малинов сладкиш с овесени ядки и маслени трохи
- Нежен ванилов сладкиш с прясно мляко
- Маслен крем за торти и сладкиши
- Лесен сладкиш с кокосови стърготини и ябълки
Коментари към Тиквен сладкиш с млечен крем и орехи