Тесто за хляб (с мая)
Необходими продукти:
3 чаени чаши вода
1 чаена лъжица суха мая
1/2 - 1 чаена лъжица сол
6 - 6 1/2 чаени чаши брашно
Начин на приготвяне:
В дълбока купа налейте топлата вода (но не гореща), прибавете маята.

След това сложете солта и около половината от предварително пресятото брашно.

Започнете да бъркате енергично с тел за разбиване на яйца до получаването на еднородна смес.

Тестото ще стане много меко и лепкаво. Покрийте го с кърпа или затворете съда с капак. Оставете да престои около 2 часа на топло място.

То ще втаса и ще увеличи обема си.

В този му вид може да съхранявате в хладилник до 5 дни и всеки един от тях да си изпичате пресен хляб.

Важно е да използвате качествена мая.
Поръсете повърхността не тестото с малко брашно и внимателно откъснете колкото ви е необходимо. Сложете върху кухненския плот и прибавете брашно, колкото поеме, докато се получи меко и еднородно тесто, което не се лепи по ръцете.

Това е всичко. Остава само да придадете желаната форма и да поставите върху хартия за печене.

Направете разрези по повърхността с остър нож и оставете тестото в пълен покой за 40 минути. След това поставете в предварително загрята фурна и нека хлябът се пече около 35 минути (докато се зачерви).


Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
НИКОЙ НЕ Е ПО-ГОЛЯМ ОТ ХЛЯБА - РАЛИЦА ИЛИЕВА, ИЛИАН ИЛИЕВ - ХЕРМЕС
НовРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Тутманик
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Хрупкави домашни солети
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Ябълкова пита с кисело мляко
- Тиквен сладкиш с мед и орехи
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
- Как правилно да замразим различните видове тесто
- За да се пукне цирея, наложете върху него тесто от сапун и белтък
Коментари към Тесто за хляб (с мая)