Тесто за хляб (с мая)
Необходими продукти:
3 чаени чаши вода
1 чаена лъжица суха мая
1/2 - 1 чаена лъжица сол
6 - 6 1/2 чаени чаши брашно
Начин на приготвяне:
В дълбока купа налейте топлата вода (но не гореща), прибавете маята.
След това сложете солта и около половината от предварително пресятото брашно.
Започнете да бъркате енергично с тел за разбиване на яйца до получаването на еднородна смес.
Тестото ще стане много меко и лепкаво. Покрийте го с кърпа или затворете съда с капак. Оставете да престои около 2 часа на топло място.
То ще втаса и ще увеличи обема си.
В този му вид може да съхранявате в хладилник до 5 дни и всеки един от тях да си изпичате пресен хляб.
Важно е да използвате качествена мая.
Поръсете повърхността не тестото с малко брашно и внимателно откъснете колкото ви е необходимо. Сложете върху кухненския плот и прибавете брашно, колкото поеме, докато се получи меко и еднородно тесто, което не се лепи по ръцете.
Това е всичко. Остава само да придадете желаната форма и да поставите върху хартия за печене.
Направете разрези по повърхността с остър нож и оставете тестото в пълен покой за 40 минути. След това поставете в предварително загрята фурна и нека хлябът се пече около 35 минути (докато се зачерви).
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
МИЛАН ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ 16 ЦВЯТА 30 г 6606020050
МИЛАН ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ 10 ЦВЯТА 85 г 6606020020
МИЛАН ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ С БЛЕСТЯЩ ЕФЕКТ 5 ЦВЯТА 142 г 6606020021
МИЛАН ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ FUNNY FACES 4 ЦВЯТА 116 г 6606020047
МИЛАН ИНСТРУМЕНТИ И ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ КУКИНГ ТАЙМ 8 ЦВЯТА 59 г 6606020048
МИЛАН ИНСТРУМЕНТИ И ТЕСТО ЗА МОДЕЛИРАНЕ ICE CREAM AND WAFFLES 6 ЦВЯТА 59 г 6606020049
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Тутманик
- Картофени соленки със сирене, орехи и кимион
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Как правилно да замразим различните видове тесто
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
Коментари към Тесто за хляб (с мая)