Тесто за хляб (с мая)

Необходими продукти:
3 чаени чаши вода
1 чаена лъжица суха мая
1/2 - 1 чаена лъжица сол
6 - 6 1/2 чаени чаши брашно
Начин на приготвяне:
В дълбока купа налейте топлата вода (но не гореща), прибавете маята.
След това сложете солта и около половината от предварително пресятото брашно.
Започнете да бъркате енергично с тел за разбиване на яйца до получаването на еднородна смес.
Тестото ще стане много меко и лепкаво. Покрийте го с кърпа или затворете съда с капак. Оставете да престои около 2 часа на топло място.
То ще втаса и ще увеличи обема си.
В този му вид може да съхранявате в хладилник до 5 дни и всеки един от тях да си изпичате пресен хляб.
Важно е да използвате качествена мая.
Поръсете повърхността не тестото с малко брашно и внимателно откъснете колкото ви е необходимо. Сложете върху кухненския плот и прибавете брашно, колкото поеме, докато се получи меко и еднородно тесто, което не се лепи по ръцете.
Това е всичко. Остава само да придадете желаната форма и да поставите върху хартия за печене.
Направете разрези по повърхността с остър нож и оставете тестото в пълен покой за 40 минути. След това поставете в предварително загрята фурна и нека хлябът се пече около 35 минути (докато се зачерви).
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Понички от хляб с конфитюр от ягоди
- Шоколадови палачинки
- Царевичен хляб с ягодово сладко
- Кюфтета от хляб и коприва
- Тиквени понички с ванилия и пудра захар
- Хлебен пудинг с кокосово мляко с карамел
- Бързо тесто с мая и прясно мляко (за 5 минути)
- Хлебен пудинг
- Картофени рулца в тесто
- Печен хляб с яйца и домати
Коментари към Тесто за хляб (с мая)