Сьомга със сос от киселец и орехова паста
Необходими продукти:
- 3 парчета сьомга, всяко от които с тегло от 200 грама
- 1/2 чаена чаша орехови ядки
- стрък естрагон
- стрък босилек
- 1 супена лъжица масло
За маринатата:
- стрък целина
- стрък розмарин
- 2 супени лъжици олио
За соса:
- 1 чаена чаша течна сметана с 22% масленост
- връзка киселец
- 2 супени лъжици сухо бяло вино
- 1 малка глава лук
- 1,5 чаени чаши лимонов сок
- сол и смлян бял пипер
Начин на приготвяне:
Измийте целината и я нарежете на тънки ленти, от стръка розмарин вземете само листенцата.
Рибата сложете в купа, полейте с олиото и поръсете с подготвените подправки. Покрийте с найлоново фолио и оставете сьомгата на тъмно място за около 20 минути.
Междувременно направете соса. Измийте и подсушете киселеца, лука обелете и нарежете ситно. Смесете двата зеленчука в тиган, налейте бялото вино и поставете сместа за 2 минути на бавен огън.
След това прибавете сметаната, лимоновия сок, разбъркайте и нека сместа кипне. Нека се приготвя в продължение на 10-12 минути на среден огън. Когато свалите от котлона, стрийте, прокарвайки я през сито.
Върнете соса обратно в тигана, подправете с бял пипер и сол, разбъркайте и оставете на топло място.
Смелете ореховите ядки заедно с босилека и естрагона, изсипете в купа и прибавете към тях маслото.
Рибата подсушете и подредете в тава. Овкусете със сол и черен пипер, след което върху всяка порция сложете от ореховата паста.
Изпечете за приблизително 20 минути във фурната при температура от 180 градуса.
Поднесете сьомгата със соса от киселец и да ви е вкусно.
Източник: vkusnodoma.net
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЕСИАК капсули * 60
МАГНАЛАБС МАГНАСЕПТ ЕВКАЛИПТ пастили * 12
МАГНАЛАБС МАГНАСЕПТ ЯГОДА ЗА ДЕЦА пастили * 12
МАГНАЛАБС МАГНАСЕПТ ЧЕРЕША пастили * 12
МАГНАЛАБС МАГНАСЕПТ МЕД И ЛИМОН пастили * 12
СТОП НА ХЪРКАНЕТО капсули * 60 ЕСПАРА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от риба и морски продукти
- Базови съвети за приготвяне на сьомга
- Какви са здравословните ползи на хайвера от сьомга
- Сьомга на фурна с хрупкава коричка
- Сьомга с броколи, кашкавал и сметана
- Ориз със сьомга
- Пурички от кори за баница със спанак, сьомга и фета
- Киселец, Кози киселец, Козя брада
- Печена сьомга в хрупкава коричка от семена
- Скандинавска маринована сьомга (гравлакс)
- Предястие от пушена сьомга с топено сирене и чесън
Коментари към Сьомга със сос от киселец и орехова паста