Сос-дип от бял боб с препечен хляб и орегано
Необходими продукти:
2 малки франзели
80 милилитра зехтин
1,200 кг бял боб от консерва (отцедете водата и подсушете боба)
300 милилитра студено пресован зехтин
2 скилидки чесън, нарязани на четвъртинки
сокът от 1 лимон
1 чаена чаша пресни листа орегано
1 супена лъжица дижонска горчица
1 чаена лъжица каперси (отцедени от водата)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Франзелите нарежете под наклон на тънки филийки и ги подредете в тава. Напръскайте ги със зехтин и поръсете със сол и пипер на вкус. Изпечете ги във фурната в продължение на 10 - 15, докато станат златисти и хрупкави. Извадете от фурната и оставете да изстиват. Съхранявайте в плътно затворен съд.
Изсипете боба в дълбока купа, към него добавете 200 милилитра от студено пресования зехтин, чесъна и лимоновия сок. Пюрирайте до гладко състояние, подправете и приберете в хладилника.
Следва да направите сос от ореганото, горчицата, магданоза, каперсите и останалия зехтин. Смесете продуктите и ги смелете до еднородност.
Идва ред на поднасянето. Сложете лъжица от бобеното пюре в чиния, напръскайте с малко сос и поднесете с препечените филийки.
Вместо консервиран бял боб може да използвате сух: първо го накиснете във вода за 24 часа, след това го сварете, като добавите букет гарни (микс от ароматни корени или подправки, увити в марля), чесън, мащерка и розмарин. Сол сложете накрая.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РОДОКОЛА капки 100 мл
НовЧАЙ ФИЛТЪР ЗА ДИАБЕТИЦИ С КАНЕЛА
БИОФИЧИНА ТОСКАНА АКТИВЕН БАЛСАМ ЗА КОСА 200 мл
СУИС ЕНЕРДЖИ ТАЙНАТА НА БАЛЕРИНАТА СТЪПКА 3 БАЛАНС капсули * 14
НовКАРБОСЛИМ капсули * 60 ХЕЛТ ЕЙД
САЙБЪРСЛИМ таблетки * 60 ХЕЛТ ЕЙД
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Сосове, сиропи, глазури и подправки
- Други сосове и подправки
- Ползи и вреди от консумацията на бял боб (фасул)
- Боб с наденица и кисело зеле
- Мексиканско ястие от кайма с боб и царевица
- Боб с пилешко месо
- Бобови култури
- Шарен боб в гювеч с бекон и чесън
- Чай от бобени шушулки при диабет
- Запечен боб с наденица и чесън
- Супа минестроне с бекон
- Печен боб с лук
Коментари към Сос-дип от бял боб с препечен хляб и орегано