Сладкиш с ябълки и смокини

Необходими продукти:
- 4 супени лъжици масло + още за намазване на съда
- 2 супени лъжици кафява захар + още за поръсване
- 1/2 чаена чаша бяла кристална захар
- 2 чаени лъжици настъргана лимонова кора
- 1 ванилова шушулка, разполовена по дължина
- 3 яйца, на стайна температура
- 2/3 чаена чаша пълномаслено мляко
- 2 супени лъжици тъмен ром
- 3/4 чаена чаша крем фрайче, на стайна температура
- 1/2 чаена чаша брашно
- 1 чаена лъжица сол
- 4 ябълки, обелени и нарязани на кръгчета
- 200 грама смокини, нарязани
Начин на приготвяне:
Включете фурната да загрява на 220 градуса.
Намазнете правоъгълна керамична тава с масло и поръсете с кафява захар.
Комбинирайте гранулираната захар с лимоновата кора в купа. Добавете вътре семенцата от шушулката ванилия и разбъркайте с пръсти добре.
Разбийте яйцата с миксер, докато станат пухкави, и добавете млякото, без да спирате миксера. След като се комбинират, налейте рома. Прибавете ароматната бяла захар, крема фрайче, захарта и 1 чаена лъжица сол. Оставете тестото да почине, докато приготвяте ябълките.
Кръгчетата ябълки подредете в голяма тава и ги запечете, докато се карамелизират, за около 25-30 минути. Оставете да се охладят до малко по-висока от телесната температура.
Сложете по-голямата част от тях в подмазаната тавичка, в която ще печете десерта. Добавете и няколко от смокините, отново като запазите малка част от тях.
Изсипете внимателно тестото върху плодовете и подредете отгоре останалите смокини и ябълки.
Намалете температурата на фурната на 185 градуса и изпечете за 30-35 минути.
Охладете сладкиша напълно преди сервиране.
epicurious.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Лимонов сладкиш с прясно мляко и масло
- Сиропиран сладкиш от орехи с коняк и канела
- Нежен ванилов сладкиш с прясно мляко
- Белтъчен крем за торти и сладкиши
- Шоколадов сладкиш с вишни и крем от извара
- Маслен крем за торти и сладкиши
- Лесен кокосов сладкиш
- Овесен сладкиш с ябълки, фурми и орехи
- Лек бананов сладкиш с шоколадова глазура
- Ябълков сладкиш с грис
Коментари към Сладкиш с ябълки и смокини