Скариди на скара с чесън и подправки

Необходими продукти:
- 1 1/2 чаена лъжица сол
- 1/2 чаена лъжица фино настъргана кора от лимон
- 3 тънко нарязани скилидки чесън
- 3 супени лъжици нарязан свеж босилек
- 1 супена лъжица свеж риган
- 1 супена лъжица нарязана мащерка
- 4 супени лъжици зехтин
- 1 килограм скариди, почистени
за соса:
- 1 супена лъжица зехтин
- сокът на половин лимон
- 1/2 чаена лъжица лют пипер на люспи
- 1 щипка лют червен пипер
- сол и черен пипер на вкус
- лимон за сервиране
Начин на приготвяне:
Лимоновата кора, солта и 3 скилидки чесън сложете в хаванче и счукайте, докато се получи консистенция на паста. Добавете босилека, магданоза, ригана и мащерката и продължете да стривате до едронодност на сместа - за около 5 минути.
Сипете 1 лъжица зехтин към билковата смес и бъркайте 1 минута. Сложете останалия зехтин и отново разбъркайте, за да се получи гладка смес.
Скаридите сложете в купа и към тях добавете 2/3 от соса с подправки. Разбъркайте, прехвърлете в торба с цип и оставете да се манироват в хладилник за 2-3 часа. Изсипете останалия сос в съд под капак и също приберете на студено.
Загрейте скарата и я намазнете.
Нанижете скаридите на шишчета и ги изпечете за 2-3 минути от всяка страна, докато порозовеят.
Сложете ги в чиния за сервиране и отгоре им добавете още от билковата смес.
Комбинирайте всички продукти за соса и полейте скаридите. Сервирайте с резени лимон.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: allrecipes.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от риба и морски продукти
- Скариди с лимон и чесън на грил-тиган
- Скариди на фурна с чесън и масло
- Зеленчуци с морски дарове и вино на фурна
- Пикантни скариди в бирен сос
- Как да приготвим перфектните скариди на скара
- Хрупкави панирани скариди
- Глазирани скариди с ром
- Шишчета от скариди със зеленчуци и гъби
- Скариди с гъст сос
- Супа от скариди с домати и чесън
Коментари към Скариди на скара с чесън и подправки