Руло от кайма с моцарела и карамелизиран лук
Необходими продукти:
- 600 грама кайма
- 1 чаена чаша овесени ядки или хлебни трохи
- 1 голяма глава лук (настърган)
- 1/2 чаена чаша зехтин
- 2 яйца
- 1/2 чаена чаша нарязан магданоз
- сол и смлян черен пипер на вкус
За карамелизирания лук:
- 3 средни глави лук
- 3 супени лъжици зехтин
- 2 супени лъжици кафява захар
- 1/2 чаена чаша червено вино
- 1/2 чаена чаша говежди или свински бульон
- 1 супена лъжица брашно
- сол и смлян черен пипер
За соса:
- 2,5 чаени чаши говежди или свински бульон
- 3 супени лъжици царевично нишесте
- сол и смлян черен пипер на вкус
Допълнително за поръсване:
- 250 грама настъргана моцарела (може кашкавал)
- 1/2 чаена чаша нарязан пресен магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
Смесете в купа каймата с настъргания лук, прибавете овесените ядки или хлебни трохи, зехтина, двете яйца и магданоза. Подправете на вкус и омесете до еднородност.
Заемете се с карамелизирането на лука.
Обелете главите, нарежете ги и изпържете до омекване (около 5-10 минути), като разбърквате.
След това намалете температурата на котлона и изсипете в тигана кафявата захар. Не спирайте да бъркате. Налейте виното и нека всичко се задушава около 5 минути, докато алкохолът се изпари.
Когато това стане, налейте бульона и поръсете лука с лъжица брашно.
Оставете комбинацията на огъня, докато се сгъсти, и не забравяйте да бъркате непрекъснато.
Ред да направите соса. За целта разтворете нишестето в малко бульон, след което смесете с останалия. Подправете със сол и смлян черен пипер на вкус и нека течността заври. 2-3 минути по-късно изключете котлона.
Време е да оформите рулото.
Разпределете равномерно каймата върху хартия за печене. Придайте форма на правоъгълник с размери 25/30 сантиметра.
Върху него сложете 1/2 чаена чаша от карамелизирания лук,
отгоре 1/2 чаена чаша настъргана моцарела.
С помощта на хартията навийте руло, като започнете от по-късата страна. Затворете плънката с каймата от всички страни.
Поставете в подходяща форма и полейте с малко от соса.
Изпечете ястието в предварително загрята до 180 градуса фурна за около час.
Щом извадите рулото от фурната, полейте го с още малко от соса.
По повърхността разпределете останалото количество карамелизиран лук
и настърганата моцарела.
Върнете обратно във фурната, докато сиренето се запече.
Поднесете с нарязан пресен магданоз.
Добър апетит!
kak-vkusno.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Руло от кайма в доматен сос с чесън и билки
- Руло от кайма с плънка от гъби и лук
- Руло от яйчен блат с кашкавал и плънка от кайма
- Руло от кайма с плънка от шунка и кашкавал
- Руло Стефани с кайма от агнешки дреболии
- Руло Стефани с гъби, нарязани яйца, лук и маслини
- Руло от кайма със сушени сини сливи, кашкавал и медена глазура
- Руло "Стефани" със спанак
- Руло от кайма със зеленчуци, яйца и наденица
- Руло от кайма със зеленчукова плънка
Коментари към Руло от кайма с моцарела и карамелизиран лук