Рецепти за руло от тиквички с кайма
През пролетта и лятото, когато природата ни дарява с изобилие от плодове и зеленчуци, съвсем естествено се ориентираме към ястия, приготвени от такива. Тиквичките са сред дълго очакваните зеленчуци, които включваме в менюто си, не само защото са вкусни, но и защото дават възможност да експериментираме и да създаваме нови вкусове и кулинарни произведения. Най-популярни са пържените тиквички, но от растението могат да се приготвят най-различни ястия, сред които палачинки, хапки, салати, рула и дори хляб. Ако не сте почитатели на вегетарианското хранене, бихте могли да включите месо или месни продукти във всеки вариант от тиквички. Ние се спряхме на рецепти за рула от тиквички с кайма, защото комбинацията е предпочитана, ястието се приготвя лесно и е засищащо.
Бързо руло от тиквички с плънка от кайма и гъби
За основата:
- 900 грама тиквички
- 2 яйца
- 1/2 чаена чаша брашно
- магданоз и други подправки на вкус
За плънката:
- 100 грама печурки
- 100 грама кайма (смес)
- 1 глава кромид лук
- 100 грама настърган кашкавал
- магданоз, сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Настържете тиквичките, смесете ги с яйцата, брашното, подправките и магданоза. От получената смес оформете "палачинка" и я изпечете в тиган от двете страни.
Плънката направете, като изпържите до готовност нарязаните печурки и лук с каймата, овкусете със сол и пипер. Върху изстиналата "палачинка" разпределете плънката, поръсете я с настърган кашкавал и навийте на руло.
Украсете с домати или с магданоз по желание. Преди да поднесете, нарежете рулото на парчета.
Руло от тиквички с пилешка кайма и кашкавал
За основата на рулото са необходими:
- 2 тиквички
- 4 яйца
- 2-3 супени лъжици брашно
- копър, магданоз на вкус
- сол, черен пипер на вкус
За плънката:
- 300 грама пилешка кайма
- 1 глава стар лук
- 100 грама кашкавал
- сол, черен пипер на вкус
- олио
- зелени подправки по желание
Начин на приготвяне:
Настържете тиквичките с помощта на едро ренде, след което отцедете течността им. Разбийте яйцата, добавете ситно нарязаните копър и магданоз, брашното и подправете със сол и черен пипер. Смесете с тиквичките и разбъркайте добре.
Полученото тесто разпределете равномерно в тава, чието дъно предварително сте покрили с намазнен пергамент. Изпечете в предварително загрята фурна за 15-20 минути на 200 градуса.
Междувременно направете плънката. Нарежете лука ситно и го запържете до златисто в малко олио. Прибавете пилешката кайма и когато и тя се запържи, подправете с черен пипер и сол. Изчакайте да се охлади малко и прибавете към нея настъргания кашкавал. Разбъркайте.
Разпределете плънката върху готовата основа от тиквички и внимателно оформете руло, което увийте в лист пергаментова хартия. След това сложете във фурната за 10 минути на 200 градуса, за да се разтопи кашкавалът.
Може да сервирате ястието както горещо, така и студено.
Руло от тиквички с телешка кайма
Необходими продукти:
- 2 средни по размер тиквички
- 8 яйца
- 350 грама сирене Чедър или кашкавал
- 1 супена лъжица ситно нарязан розмарин
- 1 килограм телешка кайма
- 1 глава кромид лук, ситно нарязан
- 2 скилидки чесън
- 2 супени лъжици доматено пюре
- 2 супени лъжици кетчуп
- сол, черен пипер, индийско орехче на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете тиквичките на кръгчета, поръсете със сол и ги оставете за 10 минути. След това ги подредете в тава, чието дъно сте покрили с лист пергаментова хартия.
Разбийте в купа яйцата, като използвате миксер. Подправете на вкус и залейте кръгчетата от тиквички. Сложете съда в загрята на 180 градуса фурна за 15 минути.
През това време изпържете телешката кайма заедно с нарязаните кромид и чесън. Щом сместа се запържи, към нея добавете кетчупа и доматеното пюре, подправките и гответе на бавен огън в продължение на 10 минути, като периодично разбърквате.
Когато основата от тиквички се охлади, поръсете я с Чедъра/кашкавала и разпределете равномерно плънката върху цялата повърхност.
Оформете руло с помощта на хартията и го изпечете във фурната при температура от 180 градуса за около 15 минути.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Студени предястия
- Руло от кайма в доматен сос с чесън и билки
- Руло от кайма с плънка от гъби и лук
- Руло от яйчен блат с кашкавал и плънка от кайма
- Руло от кайма с плънка от шунка и кашкавал
- Руло Стефани с кайма от агнешки дреболии
- Руло Стефани с гъби, нарязани яйца, лук и маслини
- Руло от кайма със зеленчуци, яйца и наденица
- Руло от кайма със зеленчукова плънка
- Руло от кайма и плънка от моцарела
- Руло с кайма и пълнени кисели краставички
Коментари към Рецепти за руло от тиквички с кайма