Рецепти за джолан с кисело зеле
През зимните месеци, когато говорим за храна, традиционно залагаме на свинското, което често присъства на българската трапеза. Обикновено то се съчетава с любимото на мнозина кисело зеле и затова ви предлагаме няколко варианта за приготвяне на класическото ястие джолан с кисело зеле. Вярваме, че ще намерите любимата си рецепта сред тях.
Пушен джолан с печени картофи и кисело зеле
Необходими продукти |
|
1,2 килограма пушен джолан |
2 стръка целина |
1 килограм картофи |
2 скилидки чесън |
400 грама кисело зеле |
сол и смлян черен пипер на вкус |
400 грама пушен бекон |
стрък пресен розмарин |
2 средни моркова |
1 чаена чаша червено вино |
1 малка глава лук |
зехтин |
Запържете пушения джолан от двете страни в нагорещен зехтин до получаването на приятен кафяв загар.
С помощта на блендер смелете чесъна, лука, целината, морковите и розмарина. В тази комбинация оваляйте джолана и го сложете да се вари в малко вода в продължение на няколко минути.
След това налейте виното и гответе още 5 минути. Обърнете джолана от другата страна и налейте около 700 милилитра гореща вода или колкото е необходимо, за да го покрие до средата. Затворете съда с капак и оставете джоланът да се задушава на слаб огън в продължение на 3 часа (сол се добавя в края на приготвянето).
През това време обелете и нарежете картофите, намажете ги със смес от зехтин, розмарин, черен пипер и сол, сложете ги в загрята до 200 градуса фурна. Намалете температурата и изпечете картофите за около час.
Сложете киселото зеле в подходящ съд, прибавете към него нарязания на парчета бекон, малко предварително изпържен лук, зехтин и изпечете във фурната за 15 минути.
Поднесете готовия джолан с картофите и зелето.
Свински джолан в бира с кисело зеле и чесън
Необходими продукти: |
|
около 2 килограма свински джолан |
3 дафинови лист |
2 литра тъмна бира |
3 зърна черен пипер |
1 глава лук |
3 зърна бахар |
1 морков |
3 зрънца карамфил |
100 грама корен целина |
щипка кимион |
1 глава чесън |
1 супена лъжица сол |
1 килограм кисело зеле |
1/2 чаена лъжица смлян кориандър |
4 супени лъжици растителна мазнина |
3/4 чаена чаша месен бульон |
1 супена лъжица горчица на зърна |
1 супена лъжица мед |
мъничко соев сос по желание |
|
Измийте джолана, сложете го в подходяща тенджера, налейте бирата (тя трябва да покрива изцяло джолана) и нека заври на силен огън.
През това време подгответе зеленчуците и подправките.
Обелете лука и забийте в него зрънцата карамфил. Моркова и целината нарежете на едри парчета, чесъна може да разделите на скилидки или да сложите главата цяла.
Когато бирата кипне, намалете котлона и отстранете образувалата се пяна.
Добавете моркова, целината, дафиновите листа, кимиона, солта, бахара, черния пипер и чесъна. Затворете тенджерата с капак и варете джолана в продължение на 2 часа на бавен огън. По средата на готвенето го обърнете от другата страна, за да се свари равномерно.
Направете гарнитурата.
Нарежете лука на полукръгчета и запържете леко в сгорещено олио. Отцедете киселото зеле от течността, прибавете го към лука и пържете на среден огън, като разбърквате. Когато зелето се запържи, налейте месния бульон, сложете кориандър и кимион. Задушете на бавен огън в продължение на 30-40 минути.
През това време пригответе соса, смесвайки меда, горчицата и 2 супени лъжици от бирения бульон, в който се е варил джоланът.
Извадете джолана от тенджерата, нека се изцеди от течността и го намажете от всички страни с получения сос.
Загрейте фурната. Изсипете зелето в подходяща тава, върху него сложете джолана и поставете във фурната за 30 минути при 160 градуса. На всеки 5 минути отваряйте фурната и поливайте джолана със соса и бирения бульон. Така ще се образува красива коричка.
Пълнен джолан с кайма, кисело зеле и сушени сини сливи
Необходими продукти: |
|
1 свински джолан |
сол и черен пипер |
малко кайма смес (количеството преценете според големината на джолана) |
червен пипер |
лук |
магданоз |
кисело зеле |
малко червено ликьорно вино (Мадейра) |
сушени сини сливи |
олио |
Сложете каймата в удобен съд. Към нея прибавете нарязаните лук и кисело зеле, подправете със сол и смлян черен пипер на вкус. Добавете магданоза, нарязаните сини сливи и разбъркайте всичко.
Измийте и почистете джолана. Отстранете костта, като първо разрежете месото. Трябва да наподобява разтворена книга.
Подправете вътрешната страна със сол, червен и черен пипер и разпределете слой от каймата и зелето. Затворете плънката, като навиете месото и завържете с дебел конец.
Направете сос от виното (може да използвате портокалов сок или просто вода), към което добавете олио, сол, червен и черен пипер на вкус. С тази смес намажете джолана от всички страни и го оставете да престои една нощ или поне няколко часа (на студено).
Така подготвения джолан поставете във фурната и нека се приготвя на бавен огън в продължение на няколко часа (до пълна готовност). Вариант е да използвате ръкав за печене.
Ястието е по-скоро задушено, отколкото печено. Може да го поднесете и топло, и студено.
Да ви е вкусно!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Бавно печен свински джолан
- Свински джолан на жар със сос от бира и чедър
- Свински джолан с чесън и босилек на фурна
- Свински джолан в бира и соев сос
- Свински джолан с боб и зеленчукова запръжка
- Маринован шпикован свински джолан
- Агнешки крачета с чесън и розмарин на дървени въглища
- Пикантен свински джолан в бира с джинджифил, лук и чесън
- Свински джолан върху канапе от лук
- Супа от грах с пушен джолан и бяло вино
Коментари към Рецепти за джолан с кисело зеле