Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Основни ястия От месо Рецепти за джолан с кисело зеле

Рецепти за джолан с кисело зеле

от 06 окт 2015г., обновено на 23 ное 2021г.
Автор: Chef Framar
Рецепти за джолан с кисело зеле - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

През зимните месеци, когато говорим за храна, традиционно залагаме на свинското, което често присъства на българската трапеза. Обикновено то се съчетава с любимото на мнозина кисело зеле и затова ви предлагаме няколко варианта за приготвяне на класическото ястие джолан с кисело зеле. Вярваме, че ще намерите любимата си рецепта сред тях.

Пушен джолан с печени картофи и кисело зеле

Необходими продукти

1,2 килограма пушен джолан

2 стръка целина

1 килограм картофи

2 скилидки чесън

400 грама кисело зеле

сол и смлян черен пипер на вкус

400 грама пушен бекон

стрък пресен розмарин

2 средни моркова

1 чаена чаша червено вино

1 малка глава лук

зехтин

Запържете пушения джолан от двете страни в нагорещен зехтин до получаването на приятен кафяв загар.

С помощта на блендер смелете чесъна, лука, целината, морковите и розмарина. В тази комбинация оваляйте джолана и го сложете да се вари в малко вода в продължение на няколко минути.

След това налейте виното и гответе още 5 минути. Обърнете джолана от другата страна и налейте около 700 милилитра гореща вода или колкото е необходимо, за да го покрие до средата. Затворете съда с капак и оставете джоланът да се задушава на слаб огън в продължение на 3 часа (сол се добавя в края на приготвянето).

През това време обелете и нарежете картофите, намажете ги със смес от зехтин, розмарин, черен пипер и сол, сложете ги в загрята до 200 градуса фурна. Намалете температурата и изпечете картофите за около час.

Сложете киселото зеле в подходящ съд, прибавете към него нарязания на парчета бекон, малко предварително изпържен лук, зехтин и изпечете във фурната за 15 минути.

Поднесете готовия джолан с картофите и зелето.

Джолан с кисело зеле

Свински джолан в бира с кисело зеле и чесън

Необходими продукти:

около 2 килограма свински джолан

3 дафинови лист

2 литра тъмна бира

3 зърна черен пипер

1 глава лук

3 зърна бахар

1 морков

3 зрънца карамфил

100 грама корен целина

щипка кимион

1 глава чесън

1 супена лъжица сол

1 килограм кисело зеле

1/2 чаена лъжица смлян кориандър

4 супени лъжици растителна мазнина

3/4 чаена чаша месен бульон

1 супена лъжица горчица на зърна

1 супена лъжица мед

мъничко соев сос по желание

 

Измийте джолана, сложете го в подходяща тенджера, налейте бирата (тя трябва да покрива изцяло джолана) и нека заври на силен огън.

През това време подгответе зеленчуците и подправките.

Обелете лука и забийте в него зрънцата карамфил. Моркова и целината нарежете на едри парчета, чесъна може да разделите на скилидки или да сложите главата цяла.

Когато бирата кипне, намалете котлона и отстранете образувалата се пяна.

Добавете моркова, целината, дафиновите листа, кимиона, солта, бахара, черния пипер и чесъна. Затворете тенджерата с капак и варете джолана в продължение на 2 часа на бавен огън. По средата на готвенето го обърнете от другата страна, за да се свари равномерно.

Направете гарнитурата.

Нарежете лука на полукръгчета и запържете леко в сгорещено олио. Отцедете киселото зеле от течността, прибавете го към лука и пържете на среден огън, като разбърквате. Когато зелето се запържи, налейте месния бульон, сложете кориандър и кимион. Задушете на бавен огън в продължение на 30-40 минути.

През това време пригответе соса, смесвайки меда, горчицата и 2 супени лъжици от бирения бульон, в който се е варил джоланът.

Извадете джолана от тенджерата, нека се изцеди от течността и го намажете от всички страни с получения сос.

Загрейте фурната. Изсипете зелето в подходяща тава, върху него сложете джолана и поставете във фурната за 30 минути при 160 градуса. На всеки 5 минути отваряйте фурната и поливайте джолана със соса и бирения бульон. Така ще се образува красива коричка.

джолан

Пълнен джолан с кайма, кисело зеле и сушени сини сливи

Необходими продукти:

1 свински джолан

сол и черен пипер

малко кайма смес (количеството преценете според големината на джолана)

червен пипер

лук

магданоз

кисело зеле

малко червено ликьорно вино (Мадейра)

сушени сини сливи

олио

Сложете каймата в удобен съд. Към нея прибавете нарязаните лук и кисело зеле, подправете със сол и смлян черен пипер на вкус. Добавете магданоза, нарязаните сини сливи и разбъркайте всичко.

Измийте и почистете джолана. Отстранете костта, като първо разрежете месото. Трябва да наподобява разтворена книга.

Подправете вътрешната страна със сол, червен и черен пипер и разпределете слой от каймата и зелето. Затворете плънката, като навиете месото и завържете с дебел конец.

Направете сос от виното (може да използвате портокалов сок или просто вода), към което добавете олио, сол, червен и черен пипер на вкус. С тази смес намажете джолана от всички страни и го оставете да престои една нощ или поне няколко часа (на студено).

Така подготвения джолан поставете във фурната и нека се приготвя на бавен огън в продължение на няколко часа (до пълна готовност). Вариант е да използвате ръкав за печене.

Ястието е по-скоро задушено, отколкото печено. Може да го поднесете и топло, и студено.

джолан

Да ви е вкусно!

Още по темата:
  • Свински джолан на жар със сос от бира и чедър Свински джолан на жар със сос от бира и чедър
  • Пушен черен боб с къдраво зеле и свински джолан Пушен черен боб с къдраво зеле и свински джолан
  • Супа от грах с пушен джолан и бяло вино Супа от грах с пушен джолан и бяло вино
  • Спаначена чорба с картофи и джолан Спаначена чорба с картофи и джолан
4.7/5 3 оценки

Коментари към Рецепти за джолан с кисело зеле

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Рецепти за джолан с кисело зеле
    www.framar.bg 
    на 21 May 2025 в 20:36
    Коментирайте "Рецепти за джолан с кисело зеле"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Основни ястия
  • Ястия от месо
  • Бавно печен свински джолан
  • Свински джолан на жар със сос от бира и чедър
  • Свински джолан с чесън и босилек на фурна
  • Агнешки джолан по корейски с картофено пюре и ряпа
  • Агнешки крачета с чесън и розмарин на дървени въглища
  • Пикантен свински джолан в бира с джинджифил, лук и чесън
  • Печен джолан в ръкав с червен пипер и майонеза
  • Печен джолан в кашкавалено тесто
  • Свински джолан с много подправки и мандарини на фурна
  • Печен свински джолан с чесън и лук в бира
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Леко горчив вкус на брюкселско зеле

преди 814 дни, 46 мин.

Ползвате ли за нещо сока на купешкото кисело зеле?

преди 1984 дни, 4 часа и 54 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Услуги в България на speedybook.pro

преди 5 дни, 8 часа и 40 мин.

Какво представлява прозяването

преди 9 дни, 23 часа и 40 мин.

Кои са летните фестивали, които ще посетите?

преди 9 дни, 23 часа и 52 мин.

Шалгам - сок от виолетов морков за детоксикация

преди 9 дни, 23 часа и 59 мин.
Всички

АНКЕТА

Прозрачна ли е благотворителността в България?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ДЯВОЛСКИ НОКЪТ КОРЕН капсули 480 мг * 100 NATURE'S WAY

ИНОФАРМ ПЮР ЕЛЕМЕНТС СЕРУМ ЗА ЛИЦЕ С 15% ВИТАМИН C 30 мл

ДАНДУМ охлаждащ гел 100 г

БИОХЕРБА АМИНО КОМПЛЕКС+ХРОМ капс. * 100

КАТЕТЪР ПРЕЗЕРВАТИВ 20 мм. УРО

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

ЕНДОТЕЛОН таблетки 150 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 21 май 2025г. в 16:58:08

ИНФЛУЦИД таблетки * 40

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 21 май 2025г. в 16:54:33

ЛАКТОФЛОР СЕВИДА капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 21 май 2025г. в 16:40:02

ОРТОМОЛ ФЕМИН 30 дневни дози

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 21 май 2025г. в 16:36:30

РИГЕНОМА МАКС крем 100 мл

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 21 май 2025г. в 16:35:43
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival