Пушен черен боб с къдраво зеле и свински джолан
Готвенето на черен боб със свински джолан в тенджера за бавно готвене придава приятен опушен вкус на ястието. Не забравяйте да накиснете боба за една нощ, за да получите по-добра и кремообразна текстура. Така ще можете да приготвите за обяд лесно, вкусно и здравословно ястие.
Необходими продукти:
за боба:
- 300-400 грама черен боб, накиснат за една нощ
- 1 голямо парче пушен джолан или шунка
- 1 малка глава лук, нарязана на дребно
- 6 скилидки чесън, наситнени
- 2 дафинови листа
- 1 и 1/2 чаени лъжички сол
- 1 чаена лъжичка смлян кимион
- 1/2 чаена лъжичка смлян черен пипер
- 4 чаши вода
- 1 голям портокал, нарязан на парчета
за къдравото зеле:
- 1 консерва кокосово мляко
- 1/4 чаша вода
- 1 и 1/2 чаени лъжички къри на прах
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1/4 чаена лъжичка куркума на прах
- 2 големи къдрави зелки
- 1 супена лъжица лимонов сок
Начин на приготвяне:
боба:
Прецедете боба и прехвърлете в тенджера за бавно готвене. Добавете пушения джолан или шунката, лука, чесъна, дафиновите листа, 1 и 1/2 чаени лъжички сол, кимион и черен пипер. Налейте 4 чаши вода и покрийте тенджерата с капака. Гответе на бавен режим 8 часа или на бърз 5 часа.
къдравото зеле:
Около 25 минути преди сервиране смесете кокосовото мляко, 1/4 чаша вода, къри на прах, сол и куркума в голям съд и кипнете на средно силен огън. Добавете къдравото зеле и разбърквайте, така че да се смесят добре всички съставки. Намалете топлината, за да поддържате къкрене. Покрийте с капак и гответе, като разбърквате от време на време, докато къдравото зеле омекне. Добавете лимоновия сок и разбъркайте. Свалете от котлона и отделете настрана.
Премахнете дафиновите листа от тенджерата с боба. С помощта на щипки прехвърлете пушената шунка или джолана в купа. Ако предпочитате по-плътна консистенция на ястието, премахнете 1 или 2 чаши течност от готвения боб. Използвайте прибор за намачкване и намачкайте част от боба. Може да пюрирате част от него и с пасатор, за да сгъстите ястието. Нарежете месото на парчета, като премахнете костите, кожата и мазнината.
Сервирайте боба в чиния и добавете парчета джолан. Гарнирайте с резени портокали и сготвеното къдраво зеле.
Може да съхраните в хладилник до 3 дни.
Да ви е вкусно!
eatingwell.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЗОЯ БИО ПРОТЕИН ОТ БАКЛА прах 250 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Бакла, Черен боб
- Бавно печен свински джолан
- Свински джолан на жар със сос от бира и чедър
- Рецепти за джолан с кисело зеле
- Свински джолан с чесън и босилек на фурна
- Свински джолан в бира и соев сос
- Свински джолан с боб и зеленчукова запръжка
- Маринован шпикован свински джолан
- Агнешки крачета с чесън и розмарин на дървени въглища
- Пикантен свински джолан в бира с джинджифил, лук и чесън
Коментари към Пушен черен боб с къдраво зеле и свински джолан