Свински джолан на жар със сос от бира и чедър
Необходими продукти:
- 1 свински джолан
- 400 милилитра тъмна бира
- 3 скилидки чесън
- 1 супена лъжица смес от различни зърна пипер
- 1 дафинов лист
- 1 пръчка канела
- 2 супени лъжици сол
- олио
- туршия за сервиране (може кисели краставички, маслини, каперси)
За соса:
- 300 милилитра гъста готварска сметана
- 300 грама сирене чедър
- 100 милилитра тъмна бира
- 2 супени лъжици горчица със зърна
- 1 чаена лъжица смлян черен пипер
- сол
Начин на приготвяне:
Налейте 3 литра вода в тенджера, сложете в нея намачкания чесън, канелата, дафиновия лист и зърната пипер. Поставете върху котлона и нека течността заври. Тогава подсолете, сложете джолана и налейте бирата. Бульонът отново трябва да кипне, намалете температурата на котлона до минимум и варете джолана под капак в продължение на час и половина.
След това го извадете от бульона и намажете с олио.
Направете соса, като настържете сиренето чедър и го смесете със сметаната и горчицата. Подправете с червен пипер, сол, налейте бирата и поставете комбинацията на среден огън. Нагрявайте, разбърквайки, докато получите еднороден сос. Свалете от котлона.
Изпечете джолана на жар (около 30 минути), като го завъртате периодично от всички страни.
Когато бъде готов, сложете в чиния, покрийте с алуминиево фолио и оставете да си почине за 10 минути. След това нарежете и поднесете с ароматния сос и гарнитура от туршия.
Да ви е вкусно!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Бавно печен свински джолан
- Рецепти за джолан с кисело зеле
- Свински джолан с чесън и босилек на фурна
- Свински джолан в бира и соев сос
- Свински джолан с боб и зеленчукова запръжка
- Маринован шпикован свински джолан
- Агнешки крачета с чесън и розмарин на дървени въглища
- Пикантен свински джолан в бира с джинджифил, лук и чесън
- Свински джолан върху канапе от лук
- Супа от грах с пушен джолан и бяло вино
Коментари към Свински джолан на жар със сос от бира и чедър