Печен свински джолан с чесън и лук в бира
Необходими продукти:
- 1 голям джолан или 2 малки (по около 600 грама)
- 1 литър тъмна бира
- 2 глави лук
- 10 - 12 скилидки чесън
- 6-8 зърна бахар
- 6-8 зърна черен пипер
- 3-4 дафинови листа
- 1-2 стръка кориандър
- 1 стрък мащерка
- семена кимион по желание
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Налейте бирата в тенджера, поставете на котлона. Сложете дафиновите листа, зърната черен пипер и бахар, нарязаните кориандър и мащерка, кимион, две нарязани скилидки чесън, сол на вкус. Когато маринатата кипне, свалете от огъня и оставете да се охлади.
Почистете, измийте и подсушете джолана. Останалите скилидки чесън разрежете на две по дължина и ги сложете в крачето, в което сте направили разрези. Натрийте и повърхността с ароматния зеленчук.
Обелете лука, нарежете го на кръгчета и изсипете на дъното на съда, в който ще мариновате джолана. Поставете последния върху лука, залейте с маринатата и затворете с капак. Нека престои една нощ или по-дълго. Ако течността не покрива крачето, периодично го обръщайте.
След това махнете капака, покрийте формата с фолио и поставете в загрята до 220 градуса фурна за 30 - 40 минути. После намалете температурата до 180 градуса и оставете джоланът да се допече до готовност (около 1,5 часа). През това време 3 - 4 пъти махайте фолиото и поливайте ястието с марината в съда.
15 минути преди крачето да бъде готово, отстранете фолиото, за да може да се образува апетитна коричка по повърхността.
Когато извадите от фурната, отново покрийте тавата с фолио и изчакайте 10 - 15 минути, преди да поднесете.
Идеална гарнитура е кисело или прясно зеле.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Бавно печен свински джолан
- Свински джолан на жар със сос от бира и чедър
- Рецепти за джолан с кисело зеле
- Свински джолан в бира и соев сос
- Свински джолан с боб и зеленчукова запръжка
- Свински джолан с чесън и босилек на фурна
- Маринован шпикован свински джолан
- Агнешки крачета с чесън и розмарин на дървени въглища
- Пикантен свински джолан в бира с джинджифил, лук и чесън
- Супа от грах с пушен джолан и бяло вино
Коментари към Печен свински джолан с чесън и лук в бира