Супа от грах с пушен джолан и бяло вино
Необходими продукти:
- 1 малък пушен свински джолан
- 250 грама грах
- 1 средно голяма глава кромид лук
- 4 стръка целина
- 1 средно голям корен магданоз
- 1/4 чаена чаша сухо бяло вино или сухо хересно
- 2 стръка мащерка
- прясно смлян черен пипер
- сол
Начин на приготвяне:
Магданоза, целината и лука нарежете възможно най-ситно. Сложете пушения джолан в голяма тенджера с дебело дъно, добавете зеленчуците и половината от граховите зърна.
Залейте продуктите с 2,5 литра студена вода и поставете съда на среден огън. След като течността кипне, отстранете образувалата се пяна (на този етап не подсолявайте).
Варете супата 30-40 минути и тогава изсипете останалия грах. Прибавете стръковете мащерка и налейте виното. Гответе още 2,5 часа. Ако супата е прекалено гъста, налейте още малко студена вода.
Подправете със сол и прясно смлян черен пипер.
Преди да поднесете ястието, внимателно извадете джолана и го обезкостете. Нарежете месото на малки парчета и ги върнете в супата, която поднесете гореща.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru
Коментари към Супа от грах с пушен джолан и бяло вино