Пудинг от крема сирене с карамел и уиски
Необходими продукти:
- 125 грама брашно
- 50 грама захар
- 75 грама краве масло
- 1 яйце
- бакпулвер на върха на ножа
За карамела:
- 160 грама захар
- 30 грама краве масло на стайна температура
- 100 милилитра течна сметана с 30% масленост
- 30 милилитра уиски
- 20 милилитра прясно изцеден лимонов сок
- щипка морска сол
- 50 милилитра вода
За крема:
- 600 грама крема сирене
- 80 грама пудра захар
- 80 грама течна сметана с 20% масленост
- 4 жълтъка
- 1 пакетче ванилова захар
Начин на приготвяне:
Тестото
Разбийте с миксер маслото и захарта до получаване на пухкава бяла маса, към която добавете яйцето и разбийте до еднородност. След това постепенно изсипете брашното с бакпулвера, докато миксерът работи на ниска скорост. Полученото тесто приберете в хладилника за няколко часа.
Когато го извадите, разпределете го равномерно в тава върху лист пергамент, заравнете слоя и изпечете за 13-14 минути във фурната на 180 градуса. Охладете блата и го смелете, докато се превърне в трохи.
Кремът
Разбийте сметаната и жълтъците с двата вида захар (пудрата и ваниловата), смесете с крема сиренето и разбъркайте с лопатка, като внимавате кремът да не се спадне.
Карамелът
В тиган или широка тенджера с дебело дъно изсипете равномерно захарта, налейте 50 милилитра вода и поставете съда на силен огън. Варете до появата на червеникав оттенък, не чакайте карамелът да потъмнее, за да не горчи. Първоначално не бъркайте захарта, но когато започне да се топи, може да разбъркате.
Сложете сметаната върху котлона, подсолете, разбъркайте и изчакайте да се сгорещи до кипване, на не трябва да завира. Тогава свалете съда със захарта от огъня, изчакайте половин минута и налейте карамела. Намалете огъня до минимум, върнете съда върху котлона и бъркайте до еднородност. Отстранете от огъня.
Нарежете маслото на кубчета, които едно по едно сложете в горещия карамел. Налейте уискито, лимоновия сок и разбъркайте. Ако по повърхността се образува коричка, прецедете карамела пред фино сито.
Подмажете с краве масло подходящи формички за пудинг и на дъното на всяка сложете от трохите (по 30-40 грама на порция). Следва кремът, който да заема 3/4 от обема на съдовете.
Изпечете десерта в загрята на 170 градуса фурна за 18 минути. Полейте го с карамела и сервирайте.
Да ви е сладко!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
МИКС ЗА ПУДИНГ С ЯГОДА И БОРОВИНКА 50 г ЗДРАВНИЦА
МИКС ЗА ПУДИНГ С РОЖКОВ И КОКОС 50 г ЗДРАВНИЦА
МИКС ЗА ПУДИНГ С БУРБОНСКА ВАНИЛИЯ 50 г ЗДРАВНИЦА
МИКС ЗА ПУДИНГ С ТРОПИЧЕСКИ ПЛОДОВЕ 50 г ЗДРАВНИЦА
АМИКС МР. ПОПЪРС ПРОТЕИНОВ ПУДИНГ 600 гр.
ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА МИРАДА HASHTAG 85 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кремове и сладоледи
- E150(d) Амонячно-сулфитен карамел
- Карамелизирана захар - рецепта
- Карамелизирани орехи (с масло)
- E150(a) Карамел обикновен
- E150(c) Амонячен карамел
- Карамелизирани орехи с канела
- Карамелен сос от кондензирано мляко и мед
- Карамелизирани дюли с лимонов сок
- Карамелизирани ядки с кафява захар и канела
- Карамелено-ябълков чийзкейк с канела
Коментари към Пудинг от крема сирене с карамел и уиски