Карамелен ябълков пудинг с овесени ядки, стафиди и канела
Необходими продукти:
3 ябълки
1/2 чаена чаша стафиди
1 чаена чаша овесени ядки
1/3 лимон
1 чаена лъжица ванилова захар
1 чаена лъжица канела
90 - 100 грама масло
1/2 чаена чаша захар
4 - 5 яйца
3/4 чаена чаша прясно мляко
щипка сол
За карамела:
20 - 30 грама масло
1/3 чаена чаша вода
6 супени лъжици захар
щипка сол
Начин на приготвяне:
Измийте стафидите, залейте ги с вряща вода и нека престоят в нея 10 - 15 минути, след което отцедете течността.
Обелете ябълките, почистете ги от сърцевината със семената и настържете едро. Изцедете сока от лимона, настържете кората му и ги добавете към ябълките. Поръсете с ваниловата захар и канелата, разбъркайте всичко.
Смелете овесените ядки, счукайте в хаванче или просто стрийте с ръце. Изсипете ги в съда с плодовете и налейте леко разтопеното масло. След това сложете стафидите и млякото. Замесете тесто.
Разбийте яйцата със захарта и солта до получаването на гъста еднородна смес. Внимателно я прибавете към тестото, разбърквайки с леки движения отдолу нагоре.
Подмажете форма за печене с масло.
Направете карамела. Смесете продуктите за него в тенджера и нека комбинацията заври. Оставете да се приготвя на бавен огън при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти малко и пожълтее леко. След това излейте карамела на дъното на подготвената форма.
Сложете пудинга отгоре и изпечете десерта в постепенно загряваща фурна при 170 - 180 градуса. Пече се, докато стегне (трябва да "пружинира", когато го стиснете с пръсти).
Изчакайте около 15 минути да се охлади и обърнете върху подходяща чиния, така карамелът ще остане на повърхността.
Поднесете пудинга горещ.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЛОВАРЕ ЧАЙ WINTER GINGER ASSORTED филтър 4 ВИДА * 8
НовЛОВАРЕ ЧАЙ АСОРТИ WINTER GINGER TEA ASSORTED филтър 4 ВИДА * 8
НовАНСЕСТРАЛ СУПЕРФУДС ЛУНА АКТИВИРАНО И СУРОВО КРЪНЧИ 250 г
ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА МИРАДА PERLA 100 мл
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ЯБЪЛКИ С ОВЕС 190 г
ФАРМОНА СУИТ СИКРЕТ КРЕМ ЗА ТЯЛО С АРОМАТ НА ПОРТОКАЛ 200 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Десерти от плодове
- Диета с ябълки за 7 дни
- E150(d) Амонячно-сулфитен карамел
- Ябълков оцет - лечебни свойства и приложения
- Печени дюли с мед, орехи и стафиди
- Необходимо ли е да се накисват овесените ядки?
- Отслабване с мед и канела
- Салата от моркови, ябълки и червено цвекло с лимонов дресинг
- Карамелизирана захар - рецепта
- Как да си захванем ябълково дръвче от семка
- Черни ябълки Диамант се предлагат на пазара, но никой не ги желае
Коментари към Карамелен ябълков пудинг с овесени ядки, стафиди и канела