Кекс със стафиди в канелен карамел
Необходими продукти
За тестото:
150 грама масло
100 грама захар
200 грама брашно + 1 супена лъжица
2 чаени лъжици набухвател
50 милилитра прясно мляко
2 яйца
шепа стафиди
За карамела:
50 грама масло
50 грама захар
2 чаени лъжици вода
0,5 чаена лъжица смляна канела
форма за кекс с размери: 6,5 сантиметра височина, 9 см - ширина и 24 см дължина.
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото и захарта (за тестото), след което охладете.
Разбийте леко яйцата и ги прибавете към маслото.
Налейте млякото.
Постепенно добавете брашното с набухвателя.
Бъркайте, не трябва да се получат бучки.
Измийте и подсушете стафидите, поръсете ги с лъжица брашно и разбъркайте, за да се покрият с него.
Добавете към гъстото тесто.
Направете карамела. Разтопете маслото и захарта в подходящ съд.
Налейте съвсем мъничко вода.
Прибавете канелата и оставате карамелът да се вари в продължение на няколко минути.
След това го разпределете равномерно по дъното на подготвената форма.
Малко по-късно изсипете върху него тестото със стафидите.
Поставете във фурната, загрята до 200 градуса.
20 минути след това намалете градусите на 180 и нека кексът се пече още 20 минути.
Проверявайте готовността с помощта на клечка за зъби.
Добър апетит!
Коментари към Кекс със стафиди в канелен карамел