Пролетен пай със спанак, яйца и бутер тесто

Необходими продукти:
- 25 грама масло
- 2 супени лъжици брашно
- 6 яйца
- 200 грама спанак
- 110 грама рукола
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 глава лук
- 500 грама рикота
- 50 грама пармезан
- 110 грама сирене проволоне
- сол и черен пипер
- 500 грама бутер тесто
Начин на приготвяне:
Намажете тава с диаметър 28 см с масло и поръсете с брашно.
Сварете 5 яйца за 10 минути, след като са готови ги сложете в студена вода и оставете да се охладят.
През това време измийте спанака и руколата и ги отцедете от излишната вода.
Загрейте голям тиган, сложете зеленолистните и покрийте с капак. Задушавайте за 4-5 минути, докато течността се изпари. Изчакайте да се охладят достатъчно и с помощта на ръцете си ги изцедете от водата, която се съдържа в тях. Нарежете на едро листата.
Накълцайте лука на дребно и го запържете в зехтина, докато омекне. Оставете го настрана да се охлади.
Смесете лука заедно със спанака и руколата, прибавете настъргания пармезан и рикотата.
Нарежете на кубчета сиренето проволоне в сместа, подправете със сол и черен пипер и отново разбъркайте.
Разделете тестото на две части. Едната разточете с дебелина 5 милиметра и обвийте от вътрешната страна на съда - по дъното и по стените.
Напълнете с половината смес от спанак. Обелете и нарежете яйцата на четвъртинки. Подредете ги върху спаначената смес и покрийте с останалата.
Разточете тесто и покрийте пая с него. С пръстите си запечатайте добре краищата на тестото. Разбийте останалото 1 яйце и намажете добре пая.
Направете малък разрез във формата на кръст в центъра на тестото, за да може да излиза излишната пара по време на печенето.
Печете за 35-40 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Когато тестото стане златисто-кафяво, паят е готов.
Изчакайте да се охлади, преди сервиране.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: bbc.co.uk
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ТЕРАНОВА ПРЕНАТАЛ МУЛТИВИТАМИНИ КОМПЛЕКС капсули * 50
БИОТОНА БИО СУПЕРГРИЙНС 150 г
НУТРИГЕН ЗЕЛЕНЧУКОВ СИРОП ЗА ДЕЦА 200 мл
ФЛОРАДИКС ВИТАМИН B КОМПЛЕКС сироп 250 мл
ПЕДИАКИД ЖЕЛЯЗО + ВИТАМИН B сироп 125 мл
МАТИСЪН АНТИОКСИДАНТНА ФОРМУЛА ОТ ЧЕРВЕНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ОРГАНИК капсули * 180
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Запеканка от спанак със сирена, чесън и гъби
- Спанак - състав, ползи и противопоказания
- Спанак с нахут и оризова гарнитура
- Спаначено руло с крема сирене, сушени домати и чесън
- Спаначена каша с кисело мляко, сирене и яйце
- Запеканка от спанак с яйца
- Спанак с лук, домати и яйца
- Спаначен огретен със сирене
- Запеканка от спанак с картофи, чесън и сирена
- Домашен ягодов пай без печене
Коментари към Пролетен пай със спанак, яйца и бутер тесто