Начало Хранене Рецепти Тестени изделия Разни Пролетен пай със спанак, яйца и бутер тесто

Пролетен пай със спанак, яйца и бутер тесто

Пролетен пай със спанак, яйца и бутер тесто - изображение

Необходими продукти:

  • 25 грама масло
  • 2 супени лъжици брашно
  • 6 яйца
  • 200 грама спанак
  • 110 грама рукола
  • 2 супени лъжици зехтин
  • 1 глава лук
  • 500 грама рикота
  • 50 грама пармезан
  • 110 грама сирене проволоне
  • сол и черен пипер
  • 500 грама бутер тесто

Начин на приготвяне:

Намажете тава с диаметър 28 см с масло и поръсете с брашно.

Сварете 5 яйца за 10 минути, след като са готови ги сложете в студена вода и оставете да се охладят.

През това време измийте спанака и руколата и ги отцедете от излишната вода.

Загрейте голям тиган, сложете зеленолистните и покрийте с капак. Задушавайте за 4-5 минути, докато течността се изпари. Изчакайте да се охладят достатъчно и с помощта на ръцете си ги изцедете от водата, която се съдържа в тях. Нарежете на едро листата.

Накълцайте лука на дребно и го запържете в зехтина, докато омекне. Оставете го настрана да се охлади.

Смесете лука заедно със спанака и руколата, прибавете настъргания пармезан и рикотата.

Нарежете на кубчета сиренето проволоне в сместа, подправете със сол и черен пипер и отново разбъркайте.

Разделете тестото на две части. Едната разточете с дебелина 5 милиметра и обвийте от вътрешната страна на съда - по дъното и по стените.

Напълнете с половината смес от спанак. Обелете и нарежете яйцата на четвъртинки. Подредете ги върху спаначената смес и покрийте с останалата.

Разточете тесто и покрийте пая с него. С пръстите си запечатайте добре краищата на тестото. Разбийте останалото 1 яйце и намажете добре пая.

Направете малък разрез във формата на кръст в центъра на тестото, за да може да излиза излишната пара по време на печенето.

Печете за 35-40 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна. Когато тестото стане златисто-кафяво, паят е готов.

Изчакайте да се охлади, преди сервиране.

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: bbc.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиХрани и ястияХранене при...ЛюбопитноЗдравни съветиДиетиНовиниБотаникаЛайфстайл