Прасковена торта с мус от шампанско
Необходими продукти
За блата:
2 яйца
50 грама захар
10 грама ванилова захар
65 грама брашно
0,5 чаена лъжица бакпулвер
2 супени лъжици бадемов ликьор (или от праскови)
За крема:
1 буркан (800 грама) консервирани праскови
12 грама желатин
450 грама извара
130 милилитра сухо шампанско
3 супени лъжици захар
350 милилитра сметана с масленост 30%
10 грама ванилова захар
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса. Отделете жълтъците от белтъците. Жълтъците разбийте с 50 грама захар, сложете и ваниловата. Белтъците разбийте отделно с щипка сол и добавете към жълтъците. Смесете бакпулвера с брашното и пресейте върху яйчната маса. Разбъркайте внимателно.
Застелете разглобяема форма с хартия за печене, сложете тестото и поставете за 15 минути във фурната. Извадете готовия блат, нека изстине и го напоете с ликьора.
Отцедете прасковите от течността с помощта на гевгир. Половината от тях нарежете на парчета, а останалите направете на пюре. Залейте половината от желатина в 40 милилитра студена вода и когато набъбне, налейте 20 - 30 милилитра вряща вода. Трябва да се разтвори и го добавете към пюрето.
Махнете "пръстена" на формата. Накиснете останалия желатин. Изварата смесете с шампанското и захарта. Набъбналия вече желатин разтворете в гореща вода и смесете с крема. Разбийте сметаната с ваниловата захар и също прибавете към крема.
Половината от крема разпределете по повърхността на блата и заравнете. Върху него сложете с лъжица прасковеното пюре, след това останалия крем от изварата. Украсете тортата с нарязаните праскови и я приберете за 3 - 4 часа в хладилника.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Исландска протеинова торта с боровинки и скир
- Бананова торта с кондензирано мляко и сметана
- Желирана плодова торта с прясно мляко, извара и орехи
- Лесна бананова торта с нишесте и бисквити
- Лятна торта с плодове без печене
- Сиропирана торта с черен шоколад, портокалов крем и глазура
- Божествена торта с млечно-маслен крем, ябълки и орехи
- Домашна торта с крем маскарпоне, кокос и малини
- Торта с блат от авокадо и бадеми
- Торта с малини и червено френско грозде
Коментари към Прасковена торта с мус от шампанско