Пица с блат от киноа

Необходими продукти:
- 2 1/2 чаени чаши киноа
- 1 супена лъжица бакпулвер
- 1 супена лъжица чесън на прах
- 2 чаени лъжици сол
- 1/4 чаена чаша настърган пармезан
- 1 чаена чаша сос за пица
- 2 чаени чаши настъргана зряла моцарела
За топинга:
- домати
- босилек
- пеперони
- лук
- червена чушка
- спанак
- гъби и др.
Начин на приготвяне:
Накиснете киноата в чаша и половина вода и покрийте съда с фолио за свежо съхранение. Оставете зърната да престоят 8 часа, без да прибирате в хладилник. Загрейте фурната на 220 градуса и покрийте тава с пергаментова хартия, която напръскайте със спрей за готвене или намазнете.
Прецедете киноата и я изплакнете. Сложете я в купата на кухненския робот, като сте поставили S-образния нож. Подправете я с чесъна на прах и солта, добавете бакпулвера и пармезана. Излейте останалата 1 чаена чаша вода и блендирайте, докато се получи кремообразна смес - около 2 минути.
Излейте в тавата и изравнете с шпатула. Запечете за 15 минути, след което обърнете блата (отлепете го от хартията) и го върнете във фурната да се пече, докато придобие хрупкава златисто-кафява коричка (около 10 минути).
Намажете блата с доматения сос и поръсете с моцарелата, добавете любимите си продукти за плънката.
Допечете пицата с плънката за 10 минути, докато моцарелата започне да се топи и да образува мехурчета.
Разрежете пицата и я сервирайте.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: tasty.co
Коментари към Пица с блат от киноа