Как да използваме плоча за пица

Кой е перфектният начин да изпечем пица? Безспорно отговорът е един – на 400 градуса в пещ на дърва. Силната температура осигурява хрупкава коричка, а самата пица е готова за няколко минути.
Разликата между пещта и фурната не е само в температурата, а и в самата повърхност за печене. Нагретият "под" на пещта прави не само коричката хрупкава, но и топлината от дъното се излъчва нагоре и по този начин сиренето и гарнитурите се приготвят и от горещия въздух в пещта, и от самата топлина, която идва отдолу.
Всичко дотук е чудесно, но в домовете си със сигурност нямаме пещ с безумно високи температури. Това обаче не означава, че трябва да се откажем от приготвянето на домашна пица. Гореописаният ефект е възможно да се постигне само с плоча за пица.
Какво представлява плочата за пица?
Плочата за пица се прави или от керамика, или от камък, като се слага във фурната. Когато се нагрее, камъкът отдава топлина и се постига ефектът на пещ на дърва.
Камъкът за пица е като този за печене, но основната разлика е във формата – за пица той често е кръгъл. Колкото по-дебел е камъкът, толкова по-добре "работи", по-издръжлив е и по-скъп. Минус е, че загрява малко по-бавно. Така че, ако имате избор, вземете най-скъпия и дебел камък, който може да си позволите.
Как работи плочата за пица?
Камъкът прави повече от това да отдава топлина. Съществува мнение, че абсорбира влагата, затова се получава пица с хрупкава коричка. Всъщност това не е така. Просто когато е много нагорещен, влагата директно се изпарява, разбира се, но не се абсорбира никъде.
Ако говорим за металните гладки повърхности обаче, те "улавят" влагата и по този начин се получава по-скоро мокър блат, а не хрупкав.
Как се използва плочата?
Следвайте няколко стъпки преди да изпечете пицата:
- Сложете плочата в студена фурна.
- Включете уреда на 250 градуса и изчакайте да загрее. Когато фурната достигне необходимата температура, изчакайте още 5 минути и тогава продължете нататък.
- Приготвената пица плъзнете върху плочата.
- Печете я, докато сиренето покафенее.
- Извадете пицата от фурната и изключете уреда.
- Когато плочата изстине, я избършете. Никога не я мийте, защото това ще се отрази върху качеството на камъка и неговата ефективност за в бъдеще.
Много е важно да спазвате правилото за поставяне на плочата в студена фурна и след това да загрявате, иначе рискувате камъкът да се пропука от термичния шок. Също така не е добра идея да печете върху него замразена пица.
Няма проблем да съхранявате камъка за пица през цялото време във фурната, особено ако го използвате често. Ако сте решили да го държите в някой шкаф, спазете изискването да не го миете и в същото време внимавайте да не го счупите.
thespruceeats.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Кулинарни хитринки
- Домашно пълнозърнесто тесто за пица
- Здравословна черна пица
- Джоб пица с кори за лазаня
- Хрупкава двойна пица на тиган
- Лахмаджун/ламаджо (арабска пица) с агнешка кайма
- Пица без тесто от пилешка кайма и сирена
- Пица Диабло
- Американска пица Пеперони
- Вегетарианска пица
- Млечна пица с тиквички, царевица и сирене
Коментари към Как да използваме плоча за пица
Лилия Данчева
Защото не трябва да се мие? Как вреди това на плочата?
Здравейте! Качеството на плочата се влошава и това се отразява при следващо използване.
Защото не трябва да се мие? Как вреди това на плочата?