Пиле с картофи, лук и гъби в млечен сос
Необходими продукти:
500 грама пилешко филе (бутчета)
400 грама картофи (със среден размер)
3 моркова
5 малки глави лук
150 грама гъби (сварени или мариновани)
100 милилитра прясно мляко или сметана (високомаслени)
50 грама брашно
50 грама масло
2 жълтъка
подправки на вкус
Начин на приготвяне:
Сложете пилешкото във вряща подсолена вода и нека се свари на среден огън.

Картофите и лука разрежете на 4 части (ако главите лук са съвсем малки, може да ги сложите цели или да разрежете само на две), морковите нарежете на кръгчета.

20 - 30 минути, след като месото заври, добавете зеленчуците и подправките. Оставете всичко на котлона до готовност на картофите.

Извадете месото, а зеленчуците отцедете от бульона с помощта на гевгир. Запазете бульона в отделен съд, а зеленчуците върнете обратно в тенджерата.

Когато филето/бутчетата изстинат малко, нарежете на парчета и прибавете към зеленчуците.

Разтопете маслото в малка тенджерка, изсипете брашното и разбъркайте добре. Налейте млякото или сметаната, сложете жълтъците. Отново разбъркайте, за да не се образуват бучки, след което налейте и бульона, който отделихте в началото. Овкусете с желаните подправки. Консистенцията на соса трябва да наподобява тази на течна сметана.

Залейте зеленчуците и месото с белия сос и тогава изсипете готовите гъби. Ако желаете, сложете магданоз или други зелени подправки.

Разбъркайте всичко и сте готови да поднесете.

Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Пилешки рулца с плънка от топено сирене и гъби
- Пилешки бутчета с царевица, ориз и моркови
- Печени бутчета в сос от кисело мляко и подправки
- Пилешка яхния със спанак и картофи
- Задушени бутчета на тиган с ароматни подправки
- Пилешки бутчета с елда, моркови и кашкавал
- Пилешки бутчета с ориз и гъби в сметана с кашкавалена коричка
- Домашен пилешки колбас с чесън и желатин
- Пълнени пилешки бутчета с майонеза и чесън
- Пилешко със зелен боб и сос с тахан
Коментари към Пиле с картофи, лук и гъби в млечен сос