Пиле Пиката с грейви сос
Необходими продукти:
- 2 броя пилешки гърди, разполовени
- 1/2 чаена чаша брашно
- 1/2 чаена лъжичка сол
- 1/4 чаена лъжичка прясно смлян черен пипер
- 2 1/2 супени лъжици масло
- 2 супени лъжици зехтин
- 1/4 чаена чаша лук, ситно нарязан
- 4 скилидки чесън, нарязани на филийки
- 1/2 чаена чаша сухо бяло вино
- 3/4 чаена чаша пилешки бульон
- 2 супени лъжици пресен лимонов сок
- 1 1/2 супена лъжица каперси, отцедени
- 3 супени лъжици пресен магданоз, нарязан
Начин на приготвяне:
- Поставете всяка половинка от пилешките гърди /общо 4/ между найлоново фолио и леко я изтънете с чук за месо.
- Подправете със сол и черен пипер.
- Отделете 1 супена лъжица брашно в малка купа, а останалото количество прехвърлете в плитка чиния.
- Оваляйте пилешките пържоли в брашното и отърсете излишъка.
- Разтопете 1 супена лъжица масло в голям тиган на средно силен огън. Добавете 1 супена лъжица зехтин и разклатете тигана, за да се смесят.
- Сотирайте месото от всяка страна за около 4 минути, след което го увийте в алуминиево фолио и оставете настрана да си почива.
- През това време загрейте останалия зехтин и задушете лука за около 3 минути, като разбърквате често.
- Добавете чесъна и след близо 1 минута залейте с виното.
- Гответе, докато течността почти се изпари, като не забравяте да разбърквате.
- Прибавете 1/4 чаена чаша бульон с 1 чаена лъжичка брашно и разбъркайте до гладка смес.
- Добавете останалия бульон и гответе, докато течността се изпари наполовина /около 5 минути/.
- Поръсете с останалото брашно, разбъркайте и след минута отстранете соса от котлона.
- Добавете останалото масло, лимоновия сок и каперсите. Отново разбъркайте.
- Разпределете пилешките гърди в чинии, поръсете всяка от тях с 2 супени лъжици от соса.
- Гарнирайте с пресен магданоз и поднесете.
Приятен апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ВИНО ДЕ ЛА САБЛА ЛЕС КРЕТЕС ЧЕРВЕНО 750 мл.
FUN WINE МОСКАТО ПРАСКОВА 6% 250 мл
ВИНОЦЕТИ ЧЕРВЕН ВИНЕН ОЦЕТ 250 мл
ВИНО ПИНОТ НЕРО ЛЕС КРЕТЕС ЧЕРВЕНО 750 мл.
FUN WINE ЧЕРВЕНА САНГРИЯ 6% 250 мл
ВИНОЦЕТИ БЯЛ ВИНЕН ОЦЕТ 250 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Пилешко филе в млечен сос със спанак и чесън
- Пилешко филе на тиган със спанак и сметана
- Пилешки рулца с пълнеж от топено сирене в бекон
- Рецепти за сочни пилешки гърди на фурна
- 4 основни правила за печене на пилешко на скара
- Пилешко филе с гъби и кашкавал в сос бешамел
- Задушено пилешко с броколи и гъби в сос
- Печено пилешко филе в сметанов сос с чесън, горчица и кашкавалена коричка
- Пилешки руладини в бекон с гъби, топено сирене и кисели краставички
- Пълнени пилешки гърди в бекон
Коментари към Пиле Пиката с грейви сос