Пиле каджун със зеленчуци и шунка
Автентична луизианска рецепта за яхния с пиле и зеленчуци каджун, овкусена с домашно приготвена ароматна креолска подправка и шунка.
Необходими продукти:
- 4 супени лъжици зехтин
- 5 пилешки гърди, нарязани на малки хапки
- 1 глава лук, нарязана на кубчета
- 2 стръка целина, нарязани на тънко
- 3 дафинови листа
- 5 супени лъжици брашно
- 4 чаени лъжички креолска подправка
- 600 милилитра пилешки бульон (от 2 кубчета)
- 2 зелени чушки, без семки и нарязани на тънко
- 300 грама шунка, нарязана на кубчета
- 3 стръка зелен лук, наситнени
- 2 супени лъжици магданоз, наситнен
Начин на приготвяне:
Загрейте 1 супена лъжица зехтин и запържете пилешкото месо до кафяв загар, след което прехвърлете в чиния. В същия тиган запържете лука в 1 супена лъжица сгорещен зехтин до омекване. Добавете целината и пържете още 2 минути, след това прехвърлете зеленчуците в чинията с пилешкото месо.
Загрейте останалия зехтин, дафиновите листа и брашното в тигана и гответе, като бъркате постоянно до златистокафяв загар. Излейте малко вода, ако е необходимо. Овкусете с креолската подправка и бъркайте за 2 минути. Постепенно изсипете пилешкия бульон и разбърквайте, докато се получи гладък сос.
Върнете пилешкото месо и зеленчуците в тигана, заедно с чушките, покрийте с капак и оставете да къкри за 15 минути. Добавете шунката, разбъркайте, покрийте отново и оставете да се готви на тих огън за още 10 минути. Опитайте на вкус и ако е необходимо подправете.
Сервирайте пилешката яхния каджун в чинии, поръсете със зелен лук и магданоз и поднесете.
Съвети: Ако не разполагате с креолска подправка или нямате време да я приготвите, овкусете с по 1 чаена лъжичка червен пипер, смлян кимион, чили на прах и сушен босилек. Тази рецепта е много вкусна, защото съчетава няколко ароматни подправки, които придават още по-приятен вкус на ястието. Полезните на витамини и минерали зеленчуци и белтъчините от пилешкото месо правят яхнията пълноценна за обяд или вечеря. Потопете препечена филийка пълнозърнест хляб в соса и се насладете на обяда си.
Да ви е вкусно!
bbcgoodfood.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Пилешко филе в млечен сос със спанак и чесън
- Пилешко филе на тиган със спанак и сметана
- Пилешки рулца с пълнеж от топено сирене в бекон
- Рецепти за сочни пилешки гърди на фурна
- 4 основни правила за печене на пилешко на скара
- Пилешко филе с гъби и кашкавал в сос бешамел
- Задушено пилешко с броколи и гъби в сос
- Печено пилешко филе в сметанов сос с чесън, горчица и кашкавалена коричка
- Пилешки руладини в бекон с гъби, топено сирене и кисели краставички
- Пилешко филе Капрезе
Коментари към Пиле каджун със зеленчуци и шунка