Приготвяне на креолски микс подправка каджун

Тази домашно приготвена ароматна креолска подправка каджун носи името си от френско-канадските заселници, населяващи Лиузиана (САЩ). Тя е чудесна за подправяне на ориз, месо, супи и яхнии или всичко, което има нужда от подсилване на вкуса. Освен това може да я приготвите, затворите в бурканче и подарите с подходяща рецепта на ваш любим човек.
Необходими продукти:
- 1 чаена лъжица смлян сух босилек
- 1-2 чаени лъжици смлян сух риган
- 2 чаени лъжици смлян сух чесън (чесън на прах, гранулиран)
- 1/2 - 1 чаена лъжица кайенски пипер
- 1/2 чаена лъжица смлян черен пипер
- 1/2 чаена лъжица смлян бял пипер
- 1 чаена лъжица сол
- 2 чаени лъжици лук на прах
- 1-2 чаени лъжици смляна суха мащерка
- 2 чаени лъжици смлян червен пипер
Начин на приготвяне:
Всички подправки, които не са прахообразни, счукайте в хаванче. Може да смелите с помощта на блендер, ако ви е по-удобно и лесно. А най-добре е да стриете с ръце, защото така ароматът ще бъде по-наситен. За предпочитане е да използвате едра сол - тя ще послужи като абразив при стриването между дланите.
След като подготвите всички подправки, смесете ги и пресейте през ситно сито.
Креолската подправка е готова. Съхранявайте в плътно затварящ се стъклен буркан.
Съвети:
Съхранявайте пикантната подправка от индия на тъмно, далеч от топлина.
По желание може да добавите 1 чаена лъжичка пушен червен пипер и 3 супени лъжици целинова сол /или билкова сол/, за да подсилите аромата и вкуса на подправката.
С креолската подправка може да се мариноват месни, рибни и зеленчукови ястия за скара, фурна или приготвени по друг начин. Използвайте за овкусяване на сандвичи, картофи, дресинги, сосове, дипове или гарнитури.
allrecipes.com
Снимка: killingthyme.net
Коментари към Приготвяне на креолски микс подправка каджун