Пилешки бутчета с 40 скилидки чесън
Необходими продукти:
- 8 пилешки бутчета /само горната част/
- 2 супени лъжици безсолно масло
- 2 супени лъжици зехтин
- сол и прясно смлян черен пипер
- 40 цели скилидки чесън, обелени
- 60 милилитра сухо бяло вино
- 180 милилитра домашен пилешки бульон
- 6 картофа, добре измити, необелени
- 6 стръка прясна мащерка
Начин на приготвяне:
- В голяма тенджера загрейте 1 супена лъжица масло и 1 супена лъжица зехтин на средно силен огън.
- Подправете пилешките бутчета със сол и черен пипер и ги поставете в тенджерата с кожата надолу.
- Запържете за около 6 минути, обърнете от другата страна и отново запържете до златисто кафяв цвят. Работете на партиди, в зависимост от големината на съда.
- Подредете бутчетата в правоъгълна тава с приблизителни размери 23/33 сантиметра.
- Задушете скилидките чесън в същата мазнина, в която сте запържили пилешкото за около 2-3 минути, докато омекнат.
- Извадете с решетъчна лъжица и ги разпределете върху бутчетата.
- Оставете тенджерата на котлона, добавете виното и варете, докато намали обема си наполовина.
- Прибавете пилешкия бульон и останалото масло. Разбъркайте и подправете със сол и черен пипер.
- Залейте пилето и скилидките чесън със соса.
- Разрежете картофите на четвъртинки, поръсете с останалия зехтин, подправете със сол и черен пипер и ги разпределете между бутчетата.
- Отгоре поставете стръкчетата мащерка и печете в предварително загрята до 180 градуса фурна за около 50-60 минути.
- Периодично поливайте пилешкото със соса и ако установите, че е готово преди картофите, покрийте тавата с фолио и отново я върнете във фурната.
- Поднесете пилешките бутчета с картофи и скилидки чесън, гарнирани със сос.
Приятен апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Пилешки рулца с плънка от топено сирене и гъби
- Печени пилешки бутчета с кашкавал
- Печени бутчета в сос от кисело мляко и подправки
- Пилешка яхния със спанак и картофи
- Пилешки бутчета с ориз и царевица
- Пълнени пилешки бутчета с майонеза и чесън
- Глазирани пилешки бутчета на тиган
- Пилешки бутчета с домати и кашкавал
- Пилешки бутчета с ананас, картофи и кашкавал
- Задушени пилешки бутчета в домати и бяло вино
Коментари към Пилешки бутчета с 40 скилидки чесън