Пилешки бутчета с кисело мляко и джинджифил
Необходими продукти:
- 4 пилешки цели бутчета
- 2 супени лъжици зехтин
- 1 глава чесън, разрязана през средата + 1 скилидка
- 5 сантиметра корен джинджифил, нарязан на тънки филийки
- 1 супена лъжица семена кориандър
- 1 супена лъжица семена от кимион
- 1/2 чаена лъжица лют пипер на люспи
- 1 чаена лъжица куркума
- 3 чаени чаши кисело мляко
- 1 консерва от 400 грама нахут, отцеден
- тънки резени зелен лук, ментови листа и резени лимон за сервиране
Начин на приготвяне:
Подправете бутчетата със сол и черен пипер. Загрейте в дълбок тиган мазнината и ги изпържете с кожата надолу за 10-15 минути, докато се получи хрупкава и златиста коричка. Прехвърлете в чиния, като сложите бутчетата с кожата нагоре, за да не се запарят и да не се загуби хрупкавината.
Намалете температурата на котлона и сложете главата чесън с отрязаната част надолу, прибавете и джинджифила. Изчакайте да започнат да покафеняват (около 4 минути) и добавете семената подправки и лютивия пипер. Сложете куркумата и 2 чаши кисело мляко, посолете.
Върнете месото в тигана (с кожата нагоре) и сипете вода в съда, която да покрива 1/3 от бутчетата. Оставете да заври, след което намалете температура до много ниска степен и оставете да къкри, до готовност на месото. То трябва с лекота да се отделя от кокала, а цялото време на готвене е около 75-90 минути. Котлонът трябва да е съвсем слаб, за да къкри течността много леко.
Охладете 10 минути.
Междувременно, към останалото кисело мляко сложете сол и черен пипер. Настържете скилидката чесън, добавете и нея, разбъркайте добре.
Млечната смес сложете по дъното на чиния за сервиране, а отгоре разпръснете нахута. Внимателно поставете отгоре бутчетата и ги полейте с мазнината от тигана.
Поръсете със зелен лук и листенца мента. Изстискайте лимон и поднесете.
Зa Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: epicurious.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Пилешки рулца с плънка от топено сирене и гъби
- Пилешка яхния със спанак и картофи
- Домашен пилешки колбас с чесън и желатин
- Пълнени пилешки бутчета с майонеза и чесън
- Печени бутчета в сос от кисело мляко и подправки
- Пилешки бутчета с ориз и гъби в сметана с кашкавалена коричка
- Глазирани пилешки бутчета на тиган
- Пилешки бутчета с картофи, чесън и лук
- Пилешко желе с шунка и зеленчуци
- Пилешка яхния с ечемик и картофи
Коментари към Пилешки бутчета с кисело мляко и джинджифил