Пилешки бутчета на тиган с лук и маслини

Необходими продукти:
- 1 супена лъжица студено пресован зехтин
- 8 пилешки бутчета, само горната част
- фина морска сол и прясно смлян черен пипер
- 1 голяма глава червен лук, нарязана на ивици
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 малка чушка халапеньо, почистена от семките и нарязана на ситно
- 4 супени лъжици пресен магданоз, нарязан на ситно
- 1/2 чаена чаша бяло вино
- 1 чаена чаша зелени маслини, почистени от костилките и нарязани на четвъртинки
- 1 лимон, прясно изцеден и кората настъргана на ситно
Начин на приготвяне:
- Загрейте зехтина в голям тиган на средно силен огън.
- Подправете пилешките бутчета със сол и черен пипер и поставете 4 от тях в тигана с кожата надолу.
- Запържете ги в продължение на 5-6 минути до златисто кафяв цвят, внимателно обърнете и гответе още 3-4 минути.
- Извадете готовите бутчета в чиния и повторете с останалите.
- В същия тиган сотирайте лука за около 3-4 минути.
- Добавете чесъна, чушката и 2 супени лъжици магданоз. Разбъркайте и гответе още 4 минути.
- Върнете всички бутчета в тигана, като ги поставите с кожата нагоре.
- Залейте с половината вино и оставете ястието да къкри, докато по-голямата част от виното се изпари.
- Обърнете пилешките бутчета и добавете маслините, настърганата лимонова кора и останалото вино.
- Намалете силата на котлона и гответе в продължение на 10 минути.
- Прибавете лимоновия сок, обърнете бутчетата и увеличете силата на котлона. Гответе още 5 минути или до пълна готовност на пилешкото месо.
- По желание можете да запечете ястието в предварително загрята до 220 градуса фурна за около 3-4 минути.
- Разпределете пилешките бутчета в чинии и ги гарнирайте със соса.
- Поднесете ги топли, поръсени с останалия пресен магданоз.
Приятен апетит!
Снимка: williams-sonoma.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от месо
- Пилешки рулца с плънка от топено сирене и гъби
- Пилешка яхния със спанак и картофи
- Задушени бутчета на тиган с ароматни подправки
- Пилешка яхния с вино, пресни картофи и млечен чесън
- Печени бутчета в сос от кисело мляко и подправки
- Пилешки бутчета с елда, моркови и кашкавал
- Пилешки бутчета с карамелизиран лук и ябълки
- Пиле с аспержи, картофи, гъби и млечен сос
- Печени пилешки бутчета в мед и соев сос
- Домашен пилешки колбас с чесън и желатин
Коментари към Пилешки бутчета на тиган с лук и маслини