Пилешка супа
Необходими продукти:
- 2 парчета пилешко филе
- 1 литър пилешки бульон
- 1 глава лук
- 50 грама масло
- 2 скилидки чесън
- 1 1/2 чаени лъжици брашно
- 400 грама домати
- 1 супена лъжица лют кетчуп
- 400 грама червен фасул от консерва
- смлян черен пипер
- сол
За соса:
- 50 грама масло
- 2 супена лъжица накълцан кориандър
- 2 скилидки чесън
- 1 чаена лъжица смлян кимион
- настъргана кора на 1/2 лимон
- 1 чаена лъжица смлян червен пипер
- щипка смляна куркума
- 1 чаша смлени сухари
- сол
Начин на приготвяне:
Отстранете кожата от филето, нарежете го на сламки. Лука накълцайте на ситно, намачкайте чесъна. Попарете доматите, обелете ги и нарежете на малки парченца.
Разтопете маслото на дъното на тенджера, сложете нарязаното филе и го запържете на средна температура в продължение на 5-6 минути. Извадете месото с помощта на решетъчна лъжица и го оставете в страни за момента. В тенджерата сложете лука и чесъна, запържете ги на слаб огън, разбърквайки периодично. Поръсете зеленчуците с брашното, разбъркайте и пържете до образуването на златист цвят. Прибавете лютия кетчуп и оставете на котлона за още 1 минута. Налейте бульона, бъркайки непрекъснато, варете 2-3 минути, докато не се сгъсти малко. Отново бъркайки прибавете доматите. След това и пилешкото месо. Отцедете фасула от течността, сложете и него. Оставете супата да се вари в продължение на 20-30 минути на слаб огън. Свалете от котлона и оставете за известно време при затворен капак
Направете соса: Намачкайте чесъна и го смесете с размекнатото масло. Сложете сухите подправки, лимоновата кора, кориандъра и разбъркайте добре. Прибавете сухарите и отново разбъркайте.
Разсипете супата в затоплени чинии и във всяка сложете по 1 супена лъжица от соса.
Добър апетит!
Коментари към Пилешка супа