Печен чийзкейк с ананас
Необходими продукти:
за блата:
- 250 грама масло - на стайна температура
- 1/2 чаена чаша кафява захар
- 1 консерва от 400 грама ананас на кръгчета (запазете 1/8 чаена чаша от сока)
- 20 коктейлни череши
- 3/4 чаена чаша бяла захар
- 2 яйца
- 1 чаена лъжица екстракт от ванилия
- 1 1/2 чаена чаша брашно
- 1 чаена лъжица сол
- 1/4 чаена лъжица бакпулвер
- 1/2 чаена лъжица сода за хляб
- 1/2 чаена лъжица заквасена сметана
за крема:
- 2 чаени чаши крема сирене
- 2 консерви от 400 грама кондензирано мляко
- кората и сока на 1 лимон
- 2 чаени лъжици екстракт от ванилия
Начин на приготвяне:
Застелете 2 тави с падащо дъно с диаметър 22 сантиметра с хартия за печене и намазнете.
Разбъркайте 125 грама масло с кафявата захар, докато се получи крем. Получената смес разделете между двете тави и намажете дъното им. Отгоре подредете ананаса. Сложете черешките в пръстена на ананаса и където има място между резените.
В купа смесете останалото масло и захарта. Добавете яйцата едно по едно и сложете ванилията. Прибавете брашното, солта, бакпулвера и содата. Разбъркайте добре и прибавете заквасената сметана и ананасовия сок, отново разбъркайте, докато се получи гладко кексово тесто.
Разделете го между двете тави и го загладете с шпатула. Сложете ги да се пекат 30-35 минути, докато блатовете покафенеят. Оставете 15 минути кекса да се охлади на стайна температура.
В купа разбийте крема сиренето, докато стане на крем. Добавете кондензираното мляко, лимоновата кора и сок, както и ванилията.
Изсипете крема върху единия блат и изравнете. Сложете във фризера за 1 час. След това извадете и сложете върху крема втория блат с ананас. Приберете за 3 часа в хладилник, преди сервиране.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: tastemade.com
Коментари към Печен чийзкейк с ананас