Паниран патладжан с кашкавал и доматен сос с чесън
Необходими продукти:
2 килограма пресни патладжани
4 яйца
1 чаена чаша брашно
2 чаени чаши галета
300 грама кашкавал
олио
пресен босилек
едра сол
За соса:
4 скилидки чесън
1/4 чаена чаша зехтин
1 килограм пресни домати
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Измийте патладжаните и ги обелете. Нарежете ги на кръгчета с дебелина 1 - 1,5 сантиметра.
Поръсете ги със сол от двете страни и подредете върху метална решетка за час. Така патладжанът няма да горчи, ще придобие мек и приятен вкус.
Уточнение: важно е да използвате едра сол, защото тя може да се отмие след това, а ситната ще попие в зеленчука и той ще стане прекалено солен.
Пригответе соса. Загрейте зехтина в подходящ съд на среден огън и към него добавете чесъна, обелен и нарязан на ситно. Оставете да се пържи около минута, докато се появи характерният аромат.
Обелете доматите, половината намачкайте на пюре, а другата половина нарежете на ситно. Добавете ги в тенджерата с мазнината и чесъна.
Подправете със сол и пипер на вкус и оставете сосът да се вари на бавен огън в продължение на 30 минути. Не забравяйте да бъркате. Към края на варенето опитайте и ако вкусът е кисел, добавете парченце масло и разбъркайте.
Настържете кашкавала и го оставете настрана за момента.
Изплакнете патладжаните с вода, за да отстраните солта и ги подсушете с чиста кухненска или хартиена кърпа.
Вземете 3 малки купи. В едната сложете брашното с малко сол и пипер, във втората разбийте яйцата, а в третата - сложете галетата.
Първо оваляйте патладжаните в брашното.
След това потопете в яйцата.
И завършете с галетата.
Изпържете ги в олио на средна температура от двете страни до златисто и подредете върху хартия, за да се отцеди излишната мазнина.
След това вземете дълбок правоъгълен съд и намажете дъното му с готовия сос. Сложете слой патладжани, полейте със сос, поръсете с нарязан босилек и настъргания кашкавал. Продължете реденето в тази последователност до изчерпване на продуктите.
Завършете с кашкавал.
Поставете ястието във фурната, загрята до 200 градуса и нека се пече 20 минути.
Нарежете на парчета и поднесете с чеснови сухари.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
СУОНСЪН ЕКСТРАКТ ОТ ПАТЛАДЖАН капсули 450 мг * 30 SWR051
ПРОМОРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Рецепти за лятна манджа с патладжани и тиквички
- Как да замразим патладжан по най-правилния начин, за да го запазим за зимата?
- Оригинални турски рецепти за имамбаялдъ
- Оригинални рецепти за Баба Гануш
- Ливанска разядка Мутабал
- Лесна лазаня с патладжан и рикота
- Печен патладжан с оцет и чесън
- Салата от печен патладжан, домати и прясна моцарела
- Патладжан
- Рецепти за консерва от патладжани с чушки
Коментари към Паниран патладжан с кашкавал и доматен сос с чесън