Начало Хранене Рецепти Основни ястия От риба и морски продукти Нахут с чоризо и риба треска

Нахут с чоризо и риба треска

Нахут с чоризо и риба треска - изображение

Необходими продукти:

  • 150 грама нахут
  • 4 супени лъжици сол на кристали
  • 1 щипка шафран
  • 700 грама филе от риба треска
  • 4 супени лъжици зехтин
  • 2 глави лук, нарязан на дребно
  • 2 скилидки чесън, смачкани
  • 2 червени люти чушки
  • 4 броя наденици чоризо
  • 1 чаена лъжица кимион
  • 1 чаена лъжица пушен червен пипер
  • 2 броя дафинов лист
  • 1 пръчка канела
  • 200 милилитра пилешки бульон
  • 400 грама нарязани домати от консерва
  • сол и черен пипер на вкус
  • 200 грама спанак

Начин на приготвяне:

Накиснете нахута във вода за една нощ и след това го сварете. Оставете да се охлади във водата, в която сте го варили.

Счукайте солта на кристали и я смесете с шафрана. Разпънете лист домакинско фолио върху кухненския плот и сложете половината от подправките върху него. Поставете отгоре рибата треска и поръсете с останалата смес от сол и шафран. Завийте плътно рибата и я поставете в хладилника за 1 1/2 - 2 часа.

Запържете лука в зехтина. Добавете чесъна и нарязаната на ситно люта чушка и гответе за 6-8 минути, докато лукът омекне.

Нарежете чоризото на парченца и го прибавете към зеленчуците и гответе още 5 минути. Сложете и подправките - кимиона, червения пипер, дафиновия лист и канелата, задушавайте още 3-4 минути.

Загрейте фурната на 170 градуса. Прехвърлете нахута в подходящ съд, добавете пилешкия бульон и доматите от консервата. Добавете запърженото чоризо, лука и подправките. Оставете да заври на котлона и прехвърлете във фурната да се пече за 45 минути.

След като го извадите, подправете със сол и черен пипер.

Измийте рибата под течаща вода и я сложете върху нахута, без да я покривате. Запечете за още 10-12 минути, докато филето се сготви.

Прехвърлете рибата в голямо плато за сервиране. Сложете спанака към горещото ястие и разбъркайте, листенцата ще се сготвят много бързо.

Махнете дафиновия лист и пръчката канела.

Прехвърлете ястието в платото, като го подредите около рибата.

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: bbc.co.uk

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияХрани и ястияРецептиЛюбопитноЗдравни съветиБотаника