Млечен десерт от грис с кондензирано мляко и шоколадова глазура

Необходими продукти:
12-15 бисквити (обикновени)
500 милилитра прясно мляко
300 милилитра кондензирано мляко
щипка сол
150 грама грис
50-100 грама масло
За глазурата:
50 милилитра мляко
1 супена лъжица захар
50 грама шоколад
1 чаена лъжица нишесте
Начин на приготвяне:
Първо си подгответе форма, в която ще направите десерта. Тя трябва да бъде с вместимост около 1,3-1,5 литра.
Покрийте вътрешната част на формата с найлоново фолио и намажете старателно с масло.
Изплакнете със студена вода малка тенджера (най-добре алуминиева) и в нея прясното мляко. Поставете на силен огън и добавете кондензираното мляко. Нека сместа заври, подсолете и изсипете в съда гриса на тънка струя, като бъркате непрекъснато. Веднага след това прибавете маслото, бъркайте до разтварянето му и докато кашата се сгъсти (около минута).
Свалете сместа от котлона и веднага изсипете 3/4 от нея в подготвената форма. Заравнете повърхността и покрийте плътно с ред бисквити. Върху тях изсипете останалата каша и отново бисквити.
Оставете десерта да престои 2-3 часа, след което обърнете върху подходяща чиния и махнете формата и фолиото.
Направете глазурата. За целта налейте млякото в подходяща купа, добавете захарта и нишестето. Поставете на котлона и нека захарта се разтвори напълно. Когато това стане, прибавете шоколада, начупен на парчета. Оставете сместа да се вари до еднородност, но не трябва да става прекалено гъста.
Нека се охлади, но да бъде топла. Полейте равномерно десерта с готовата глазура и поднесете поне 30 минути след това.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кремове и сладоледи
- Какво е скир, състав и ползи за организма
- Пшеничен грис (семолина) – какви са ползите за здравето
- Ацидофилно мляко - ползи и вреди
- Царевичен грис (царевична каша) – какви са ползите за здравето
- Козе мляко – хранителен състав, ползи за здравето и странични ефекти
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
- Кобилешко мляко – хранителен състав и ползи за здравето
- Десерт от бисквити в шоколад с крем от маскарпоне и ликьор
- Опасна ли е комбинацията между риба и мляко – традиционни вярвания и научни факти
Коментари към Млечен десерт от грис с кондензирано мляко и шоколадова глазура