Млечна торта с горски боровинки
Горските боровинки са много вкусни и полезни малки плодчета. Те са нискокалорични, което ги прави подходящи за използване в приготвянето на много здравословни десерти. Лошото е, че трудно се хапват, защото са много меки, сочни и дребни. Но пък затова могат да се пюрират и използват за придаване на красив розов нюанс на десертите. В комбинация с кисело мляко може да приготвите красива и лека млечен десерт (торта) за всеки повод.
За да приготвите млечната торта, са ви необходими:
За приготвяне на блата на тортата:
- 280 грама брашно
- 1 чаена лъжица сол
- 1 супена лъжица оцет
- 2 супени лъжици олио
- 1 чаена чаша топла вода
За приготвянето на млечния крем за тортата:
- 200 грама кисело мляко
- 200 грама крема сирене
- 85 грама пудра захар
- 150 грама разбита сметана
- 220 грама горски боровинки
За декорация на млечната торта:
- боровинки (или други горски плодове по избор)
- мента
- ядливи цветя
Как се приготвя млечната торта с горски плодове:
За да приготвите блата:
Сложете брашното в купичка, посолете и направете кладенец в центъра. В кладенчето изсипете оцета, олиото и 2-3 лъжици от водата. Започнете да месите и постепенно излейте останалата вода. Оформете меко тесто, което увийте във фолио и приберете в хладилник за 1 час.
Разточете охладеното тесто и го сложете на дъното на 16-18 сантиметрова форма за торта с отделящи се стени. Печете 20 минути на 180 градуса.
За да приготвите млечния крем с боровинки и крема сирене:
Докато се пече основата за тортата, смесете киселото мляко с крема сиренето и пудрата захар. Разбъркайте добре, докато се получи еднородна смес (използвайте миксер или тел за разбиване).
Прибавете сметаната и разбийте отново. Накрая сложете горските боровинки.
Върху охладения блат сипете млечната смес, изравнете и приберете в хладилник за 3 часа. След като стегне достатъчно, извадете тортата от хладилника.
Декорирайте с пресни боровинки, ядливи цветя или мента по избор. Нарежете на парчета и сервирайте.
Да ви е сладко!
Няколко съвета, които може да ви бъдат от полза при приготвяне на млечната торта с горски плодове
- Може да използвате обикновено бяло брашно или да комбинирате 1 част пълнозърнесто с една част пшенично или друг вид брашно.
- Бихте могли да замените боровинките с друг вид горски плодчета (ягоди, малини или други) или с любимите си сезонни плодове. Препоръчително е да изберете меки видове, ако желаете да ги смелите на пюре, за да направите млечната торта с приятна кремообразна консистенция и красив розов цвят.
- Ако не разполагате с пресни горски плодове, може да използвате замразени, като ги оставите леко да се отмразят, преди да ги добавите към млечния крем.
- Експериментирайте като прибавите лимонови или портокалови корички в млечния крем, за да придадете цитрусови нотки на тортата. Ако желаете използвайте есенция по ваш избор.
- Тортата може да съхраните за няколко дни в хладилник, но едва ли ще остане и парче от нея, след като я опитат всички.
sodelicious.recipes
Снимка: pexels.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЧАЙ ФИЛТЪР ЗА ДИАБЕТИЦИ С КАНЕЛА
МЕА НАТУРА СКРАБ ЗА ЛИЦЕ С НАР 100 мл
БИЛКОВА АПТЕКА ТИНКТУРА КЕСТЕНОВ ЛЕК 50 мл
АЛАЙВ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ДЕЦА дъвчащи таблетки * 30 NATURE'S WAY
ПРОМОЦИСТОСТОП РАПИД таблетки * 30
АБОФАРМА АБОАЦИД гел стик * 20
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Боровинка червена, Кокази, Кокоз, Суница, Червена брусница
- За какво е полезна синята боровинка
- Исландска протеинова торта с боровинки и скир
- Боровинка синя, Блатна боровинка
- Бананова торта с кондензирано мляко и сметана
- Виолетка, Боровинка, Синьовица
- Боровинков кекс с кисело мляко, мед и канела
- Сок от синя боровинка
- Желирана плодова торта с прясно мляко, извара и орехи
- Лятна торта с плодове без печене
Коментари към Млечна торта с горски боровинки