Месен пай с кайма и доматен сос
Необходими продукти:
- 3 супени лъжици зехтин (+ още за намазване)
- 2 глави лук, нарязани на ситно
- 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 250 грама свинска кайма
- 250 грама мазна телешка кайма
- 15 грама галета (или смлян твърд хляб)
- 2 чаени лъжици сух риган
- 1 чаена лъжица горчица
- 2 яйца, разбити
- 1 лист бутер тесто (около 400 грама)
- 1 супена лъжица сусам
- 400 грама домати от консерва
- 2 супени лъжици доматено пюре
- 1/2 чаена лъжица захар
Начин на приготвяне:
В 2 супени лъжици зехтин изпържете половината лук, докато омекне - за около 6-8 минути. Добавете половината от чесъна и след 10 секунди свалете от котлона.
Разбъркайте двата вида кайма с хлебните трохи, ригана, горчицата и изпържения лук. Подправете със сол и пипер и омесете с 1 разбито яйце.
Застелете тава с хартия за печене и я намажете леко с мазнина. Отгоре сложете листа бутер тесто. Изсипете каймата и покрийте средата по дължина, като оставите по 2 сантиметра свободно тесто от всички страни, с което да покриете каймата.
Нарежете с остър нож ленти от свободното тесто (тази част, върху която няма кайма) и ги преплетете върху месото.
Намажете с останалото яйце и поръсете със сусам. Печете за около 1 час на 200 градуса.
Междувременно сложете останалата 1 лъжица зехтин в малка тенджерка. Добавете останалия лук и го изпържете за 6-8 минути, докато омекне. Прибавете останалия чесън и пържете 30 секунди. Добавете 200 милилитра гореща вода, доматите (от консерва и пюрето), подправете и добавете риган. Оставете соса да ври, докато течността се редуцира, като разбърквате периодично. Това ще ви отнеме около час.
Нарежете месния пай и го сервирайте с доматения сос.
realfood.tesco.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Картофени гнезда с пилешка кайма и кашкавал
- Пълнен праз с кайма (2 варианта)
- Прясно зеле, задушено с кайма и ориз
- Бутер баница с кайма
- Задушена елда с кайма, доматено пюре и лук
- Панирани шницели от кайма
- Хапки от кайма с топено сирене и чесън
- Гнезда от кайма с яйца в доматен сос
- Зелеви сарми с кайма, ориз и гъби
- Гнезда от кайма с пикантна плънка от чедър и бекон
Коментари към Месен пай с кайма и доматен сос