Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Маслен кекс с мътеница

Маслен кекс с мътеница

Маслен кекс с мътеница - изображение

Необходими продукти:

  • 1 чаена чаша размекнато краве масло
  • 2 чаени чаши кристална захар
  • 4 големи яйца
  • 2 супени лъжици ванилов екстракт
  • 3 чаени чаши бяло пшенично брашно
  • 1 чаена лъжица набухвател за тесто/бакпулвер
  • 1/2 чаена лъжица сода бикарбонат
  • 1/2 чаена лъжица готварска сол
  • 1 чаена чаша мътеница

за глазурата:

  • 1 чаена чаша захар на пясък
  • 1/2 чаена чаша кубчета масло
  • 1/4 чаена чаша обикновена питейна вода
  • по 1-1/2 чаена лъжица бадемов и ванилов екстракти

Начин на приготвяне:

С миксер разбийте мекото масло и захарта на кристали, до получаването на светъл пухкав крем. Добавяйте яйцата едно по едно, като всяко следващо слагате, след като предходното е усвоено от сместа. Сложете ванилията. Пресейте брашното с набухвателите (сода и бакпулвер) и солта в друга купа. Прибавяйте постепенно сухите съставки към крема, като редувате с мътеницата и не спирате да разбивате с миксера, преди всяко следващо добавяне на брашно или течност.

Изсипете сместа в подмазнена форма за кекс и печете в продължение на 1 час на 170 градуса, до суха клечка. Охлажда се 10 минути, след това се обръща върху решетка, поставена в тава.

За заливката комбинирайте захарта, маслото и водата в малка касерола. Загрейте на средна температура котлона, и разтопете маслото и захарта.Свалете съда от котлона и добавете ароматите.

С шишче направете дупки в кекса и го полейте с 1/4 чаена чаша от соса, изчакайте кекса да го поеме, след това повторете още 2 пъти.

Направете дупки и по страните на кекса и с останалия сос намажете.

Оставете кекса да изстине напълно, преди да го разрежете и сервирате.

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: tasteofhome.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съвети