Маслена баклава със сметана, орехи и стафиди

Необходими продукти:
300 грама сметана (с масленост 15%)
200 грама масло
5 яйца
150 грама захар
300 грама орехи
брашно (колкото поеме)
сол
сода
стафиди
ванилия
Начин на приготвяне:
Измийте и подсушете стафидите, орехите счукайте ситно. В дълбока купа изсипете брашно и сложете размекнатото масло и 4 жълтъка. Петия оставете за намазване на най-горния слой. След това добавете сметаната, щипка сол и малко сода. Приберете белтъците в хладилника. Замесете твърдо тесто (то ще се получи маслено), увийте го в найлоново фолио и оставете да си "почине" в хладилника. Когато го извадите, разделете на 3 части, които разточете според размера на съда.
Пригответе плънката. Разбийте 5-те белтъка на пяна, постепенно прибавяйки захарта и ванилията. Изсипете стафидите и орехите във вече разбитите белтъци.
Сложете единия слой тесто на дъното на тавата, разпределете половината от плънката, повторете подредбата и завършете с третия пласт тесто. Намажете го със заделения жълтък. Придържайки най-горния пласт, разрежете баклавата на парчета. Поставете в студена фурна, след което я включете на 100 градуса. Нека баницата се пече в продължение на 90 - 100 минути. Готовата баклава нарежете още веднъж по контурите, които са останали, защото разрезите са се запълнили с плънката.
Друг вариант за направата е да оформите рулца от тестото, в които да има от плънката и тогава да изпечете.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ТАХАН ОРЕХОВ 350 гр. ЗП ГЕОРГИ ВАСИЛЕВ
ХЕЛТ АГЕЙН МАСЛО ОТ ОРЕХ + ВИТАМИН Е 100 мл
МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 250 мл
МАРИСТО МАСЛО ОТ ОРЕХОВИ ЯДКИ 500 мл
ХИП ПЮРЕ СПАГЕТИ С БРОКОЛИ И СМЕТАНОВ СОС И РИБА 220 г
ХИП ПЮРЕ ТАЛЯТЕЛИ СЪС СМЕТАНА И ЗЕЛЕНЧУЦИ 220 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Баклави и сиропирани сладкиши
- Орехи - ползи и вреди
- Великденски курабийки със стафиди и канела
- Сиропиран сладкиш от орехи с коняк и канела
- Лимонов сладкиш с прясно мляко и масло
- Какво трябва да знаем, когато разбиваме сметана
- Орехите помагат при проблеми с щитовидната жлеза
- Белтъчен крем за торти и сладкиши
- Великденски курабии с масло
- Воден орех (рогатка, дяволски орех, джулюн)
- Орехов сладкиш с кондензирано мляко и разтопен шоколад
Коментари към Маслена баклава със сметана, орехи и стафиди