Мариновани домати с целина и горчица
Необходими продукти:
- 3 килограма домати
- 1/2 килограм стръкове целина
- 30 грама горчица на зърна
- 20 грама кориандър
- 4 дафинови листа
- 5-6 стръка копър
За маринатата:
- 50 грама сол
- 55 грама кристална захар
- 15 милилитра оцетна есенция
- 2 литра вода
Начин на приготвяне:
Измийте буркани с вместимост от 0,5 до 1,0 литра, след което ги сложете в загрята до 110 градуса фурна за 10 минути.
Запечете за няколко минути зърната горчица и кориандър в горещ тиган, дафиновите листа пуснете за минута във вряща вода.
На дъното на всеки буркан сложете по две чаени лъжици горчица и кориандър, също дафинов лист.
Попарете копъра, изтръскайте от водата и сложете по 2 стръкчета във всеки съд.
Накиснете целината (и стръковете, и листата) за 10 минути в студена вода, след това ги изплакнете под течаща и подсушете. Нарежете стръковете напречно на малки кубчета, които разпределете в бурканите и добавете по няколко от листата.
Подберете малки узрели и месести домати за консервата. Почистете ги от ненужните части и измийте със студена вода.
Подредете ги в бурканите плътно, а останалите празни пространства помежду им запълнете с парченца целина.
Най-отгоре сложете копър и от листата керевиз.
Налейте вряща вода в съдовете, след което е излейте в тенджера. Така лесно ще прецените точното количество течност, което ви е необходимо.
Добавете захарта, солта и варете в продължение на 5 минути. След това свалете съда от котлона, налейте оцетната есенция в него и маринатата е готова.
С нея залейте зеленчуците, като напълните бурканите догоре. Покрийте с изварени капаци, които не затваряйте плътно.
В голяма тенджера с широко дъно сложете кърпа или тъкан от естествени влакна. Върху нея подредете бурканите и налейте вода, затоплена до 60 градуса, която да достига до "раменете" (извивката преди гърлото) на съдовете. Постепенно сгорещете до 90 градуса и пастьоризирайте в продължение на 20 минути (за половин литровите буркани са достатъчни 15 минути).
Извадете консервите от тенджерата и тогава затворете капаците. Обърнете бурканите с дъното нагоре, увийте с одеяло и оставете така, докато се охладят напълно.
На следващия ден приберете на студено (изба, мазе или друго подходящо помещение), като трябва да съхранявате при температура между 2 и 8 градуса.
Зеленчуците, мариновани по този начин, са трайни до пролетта и дори по-дълго, в случай че сте приготвили големи количества, които не сте консумирали през зимата.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: botanichka.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
НУКС МУЛТИФУНКЦИОНАЛНО СУХО МАСЛО - ЗЛАТНИ ЧАСТИЦИ - 50 мл.
МАТИСЪН АНТИОКСИДАНТНА ФОРМУЛА ОТ ЧЕРВЕНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ОРГАНИК капсули * 180 МТ1462
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ТЕЛЕШКО МЕСО С ДОМАТИ И ОРИЗ 190 г
АЛАЙВ КОСА, КОЖА И НОКТИ ГЪМИ ПРЕМИУМ ФОРМУЛА С КОЛАГЕН 300 мг желирани таблетки * 60 NATURE'S WAY
ПРОМОБИОФИЧИНА ТОСКАНА СЕРУМ ЗА ЛИЦЕ ПРОТИВ ЗАМЪРСЯВАНИЯ С ПРОБИОТИЦИ 2% 30 мл
АЛАЙВ МАКС ПОТЕНСИ ТЕЧЕН МУЛТИВИТАМИН 900 мл NATURE'S WAY
Безплатна доставка за България! ПРОМОРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Консерви
- Зеленчуци
- Домат със захар и други народни рецепти при възпален пръст
- Домат
- Пилешко филе Капрезе
- Сочни пуешки гърди в ароматна марината
- Зеленчукова салата от зелени домати с моркови, чушки и чесън
- Домати - състав, полезни свойства и противопоказания
- Маринована сиврия (консервирана и за бърза консумация)
- Полезни и вредни свойства на чери доматите
- Пилешка пастърма с лютивка и червен пипер
- Как доматите влизат в менюто на европейците
Коментари към Мариновани домати с целина и горчица