Начало Хранене Рецепти Консерви Зеленчуци Мариновани домати с целина и горчица

Мариновани домати с целина и горчица

Мариновани домати с целина и горчица - изображение

Необходими продукти:

  • 3 килограма домати
  • 1/2 килограм стръкове целина
  • 30 грама горчица на зърна
  • 20 грама кориандър
  • 4 дафинови листа
  • 5-6 стръка копър

За маринатата:

  • 50 грама сол
  • 55 грама кристална захар
  • 15 милилитра оцетна есенция
  • 2 литра вода

 

Начин на приготвяне:

Измийте буркани с вместимост от 0,5 до 1,0 литра, след което ги сложете в загрята до 110 градуса фурна за 10 минути.

Запечете за няколко минути зърната горчица и кориандър в горещ тиган, дафиновите листа пуснете за минута във вряща вода.

На дъното на всеки буркан сложете по две чаени лъжици горчица и кориандър, също дафинов лист.

Попарете копъра, изтръскайте от водата и сложете по 2 стръкчета във всеки съд.

Накиснете целината (и стръковете, и листата) за 10 минути в студена вода, след това ги изплакнете под течаща и подсушете. Нарежете стръковете напречно на малки кубчета, които разпределете в бурканите и добавете по няколко от листата.

Подберете малки узрели и месести домати за консервата. Почистете ги от ненужните части и измийте със студена вода.

Подредете ги в бурканите плътно, а останалите празни пространства помежду им запълнете с парченца целина.

Най-отгоре сложете копър и от листата керевиз.

Налейте вряща вода в съдовете, след което е излейте в тенджера. Така лесно ще прецените точното количество течност, което ви е необходимо.

Добавете захарта, солта и варете в продължение на 5 минути. След това свалете съда от котлона, налейте оцетната есенция в него и маринатата е готова.

С нея залейте зеленчуците, като напълните бурканите догоре. Покрийте с изварени капаци, които не затваряйте плътно.

В голяма тенджера с широко дъно сложете кърпа или тъкан от естествени влакна. Върху нея подредете бурканите и налейте вода, затоплена до 60 градуса, която да достига до "раменете" (извивката преди гърлото) на съдовете. Постепенно сгорещете до 90 градуса и пастьоризирайте в продължение на 20 минути (за половин литровите буркани са достатъчни 15 минути).

Извадете консервите от тенджерата и тогава затворете капаците. Обърнете бурканите с дъното нагоре, увийте с одеяло и оставете така, докато се охладят напълно.

На следващия ден приберете на студено (изба, мазе или друго подходящо помещение), като трябва да съхранявате при температура между 2 и 8 градуса.

Зеленчуците, мариновани по този начин, са трайни до пролетта и дори по-дълго, в случай че сте приготвили големи количества, които не сте консумирали през зимата.


Добър апетит!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: botanichka.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиХрани и ястияЛайфстайлЛюбопитноСнимкиДиетиХранене при...Ботаника