Лют пилаф с пилешко
Необходими продукти:
300 грама пилешко месо
1 чаена чаша ориз
1 голям морков или 2 средни
1 голяма глава лук
1 цяла глава чесън
подправки: зира, семена кориандър
1/2 чаена чаша растителна мазнина
1 люта чушка
3 чаени чаши вода
Начин на приготвяне:
Измийте ориза и го накиснете в подсолена вода за 45 минути, така той ще поеме водата и ще се свари по-бързо. Нарежете лука (на полукръгчета) и морковите (на сламки). В никакъв случай не настъргвайте морковите. Месото се реже на парчета.
Поставете тенджера на котлона, налейте мазнината в нея, прибавете лука и го изпържете до златисто на силен огън. След това сложете месото, пържете 5 минути, тогава добавете морковите и продължете да пържите, докато те омекнат (още около 5 минути). Прибавете 1/2 чаена лъжичка зира (стрийте с ръце, за по-силен аромат) и малко семена кориандър. Залейте всичко с вряща вода, която да бъде 1 сантиметър над съдържанието на съда. В средата сложете главата чесън и лютата чушка, посолете.
Оставете ястието да заври и когато това стане, намалете температурата почти до минимум. Затворете тенджерата с капак и нека всичко се задушава в продължение на около 20 минути. След това отцедете водата от ориза и сложете слой от него върху съдържанието на тенджерата. Много е важно то да не смесва с ориза. Заравнете оризовата повърхност и налейте още вряща вода (поне 1 сантиметър над ориза). Отгоре поръсете със стрита зира, посолете. Увеличете температурата и оставете така, докато течността се изпари. Не необходимо да затваряте съда с капак. Периодично проверявайте готовността на ориза, той не трябва да се разварява, а водата трябва да се изпари. Когато това стане, намалете котлона, затворете с капак и оставете ястието да се приготвя още 20 минути. След това извадете чесъна и лютата чушка, а пилафа разбъркайте внимателно, тръскайки, за да може зърната да се отделят едно от друго.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ХИП ПЮРЕ ЗЕЛЕНЧУЦИ С ОРИЗ И ПИЛЕШКО МЕСО 125 г 6253
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ЗЕЛЕНЧУКОВА ЯХНИЯ С ОРИЗ И ПИЛЕШКО МЕСО 220 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ОТ ПИЛЕШКО МЕСО С ДОМАТИ И ОРИЗ 190 г
ДЕРМЕДИКС ГЕЛ ЗА УЛТРАЗВУК ЗА ОТСЛАБВАНЕ И ОФОРМЯНЕ НА ТЯЛОТО 250 мл.
ПРАНАРОМ АРОМАФОРС ПРОТИВОГРИПНА КОМБИНАЦИЯ 5 мл
ВИНО ДАРОБАС ТЕМПРАНИО ЧЕРВЕНО реколта 2008 год. 750 мл.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Как и колко да варим различните видове месо
- Какви са здравословните ползи на сорта ориз „Басмати“
- Черен императорски ориз - защо е полезен забраненият ориз
- Време и температура за печене на месо, птици, риба (таблица)
- Пилешко месо – хранителен състав, ползи и вреди за здравето
- Как да спасим ястието, ако е прекалено лютиво
- Диета Карнивор - основана единствено на месо
- Оризови спагети
- Понижаване на холестерола с червен ферментирал ориз
- Деветдневна диета с ориз, пилешко, зеленчуци и мед - Първа част
Коментари към Лют пилаф с пилешко