Къббе (кюфтета от кайма и булгур) с чеснов сос
Необходими продукти:
- 200 грама булгур
- 500 милилитра топла вода
- 1/2 килограм кайма
- 1 глава лук
- 1-2 супени лъжици олио
- по 1 чаена лъжица смлени кориандър и червен пипер, кимион и смрадлика
- смлян черен пипер и сол на вкус
За чесновия сос:
- 200 милилитра кисело мляко
- 5 скилидки чесън
- по връзка копър и магданоз
- черен пипер, сол
За пържене:
- 500-700 милилитра олио
Начин на приготвяне:
Овкусете каймата с подправките, омесете я добре.
Изсипете булгура във висока купа, залейте го с топлата вода, затворете с капак и оставете за половин час.
След това прибавете към него 2/3 от каймата и смесете до еднородност. Приберете комбинацията на хладилника за 30 минути.
През това време направете плънката.
Нарежете лука ситно и го изпържете в 1-2 супени лъжици олио на среден огън, докато омекне. Тогава прибавете към него останалата кайма и пържете около 5-6 минути (до готовност на каймата).
Извадете сместа от хладилника, разделете я на малки части по около 40 грама всяка и ги оформете като топчета.
С палеца си направете вдлъбнатини в средата им и там сложете от плънката (по 1 супена лъжица във всяко). Затворете я, като придадете вид на лимон. Оформените подредете върху набрашнена дъска.
След това изпържете във фритюрник и сервирайте с чеснов сос, който пригответе, смесвайки киселото мляко със ситно нарязаните чесън, магданоз, копър и подправки на вкус.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: smak.ua
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Ползи за здравето от консумацията на булгур
- Картофени гнезда с пилешка кайма и кашкавал
- Прясно зеле, задушено с кайма и ориз
- Пълнен праз с кайма (2 варианта)
- Бутер баница с кайма
- Салати от булгур и спанак
- Задушена елда с кайма, доматено пюре и лук
- Панирани шницели от кайма
- Влезте във форма с булгур
- Рецепти за приготвяне на салата Табуле с булгур
Коментари към Къббе (кюфтета от кайма и булгур) с чеснов сос