Начало Хранене Рецепти Основни ястия От зърнени и бобови Къббе (кюфтета от кайма и булгур) с чеснов сос

Къббе (кюфтета от кайма и булгур) с чеснов сос

Къббе (кюфтета от кайма и булгур) с чеснов сос - изображение

Необходими продукти:

  • 200 грама булгур
  • 500 милилитра топла вода
  • 1/2 килограм кайма
  • 1 глава лук
  • 1-2 супени лъжици олио
  • по 1 чаена лъжица смлени кориандър и червен пипер, кимион и смрадлика
  • смлян черен пипер и сол на вкус

За чесновия сос:

  • 200 милилитра кисело мляко
  • 5 скилидки чесън
  • по връзка копър и магданоз
  • черен пипер, сол

За пържене:

  • 500-700 милилитра олио


Начин на приготвяне:

Овкусете каймата с подправките, омесете я добре.

Изсипете булгура във висока купа, залейте го с топлата вода, затворете с капак и оставете за половин час.

След това прибавете към него 2/3 от каймата и смесете до еднородност. Приберете комбинацията на хладилника за 30 минути.

През това време направете плънката.

Нарежете лука ситно и го изпържете в 1-2 супени лъжици олио на среден огън, докато омекне. Тогава прибавете към него останалата кайма и пържете около 5-6 минути (до готовност на каймата).

Извадете сместа от хладилника, разделете я на малки части по около 40 грама всяка и ги оформете като топчета.

С палеца си направете вдлъбнатини в средата им и там сложете от плънката (по 1 супена лъжица във всяко). Затворете я, като придадете вид на лимон. Оформените подредете върху набрашнена дъска.

След това изпържете във фритюрник и сервирайте с чеснов сос, който пригответе, смесвайки киселото мляко със ситно нарязаните чесън, магданоз, копър и подправки на вкус.


Добър апетит!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: smak.ua

Още по темата:

5.0, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЗдравни съветиЛюбопитноСнимки