Рецепти за приготвяне на салата Табуле с булгур
Табуле е популярна салата от източната кухня. Основните съставки за приготвянето на класическия вариант са булгур, магданоз и домати. Салатата е подходящо допълнение към печено месо, включително птиче. На Изток се сервира върху листа зелена салата и се поднася като предястие.
Предлагаме ви няколко рецепти за салата Табуле с булгур:
- Табуле от булгур със сушени домати
- Печена салата Табуле с булгур, чери домати и нахут
- Салата Табуле с краставица и мента
Табуле от булгур със сушени домати
За първия вариант на салатата са ви необходими:
- 300 грама булгур
- 2 лимона
- 50 грама пресен джоджен
- 50 грама магданоз
- 50 грама босилек
- 1 чили чушка
- 4 скилидки чесън
- 200 грама сушени домати
- 100 милилитра зехтин
- 50 грама масло
- сол и прясно смлян черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
Сварете булгура във вряща подсолена вода за 10 минути под капак. След това сложете маслото, изключете котлона и оставете зърната така още 5 минути.
Нарежете ситно листата джоджен, магданоз и босилек, смесете ги с намачканите скилидки чесън. Прибавете произволно нарязаните сушени домати, налейте зехтина и прясно изцедения сок от двата лимона. Към получената смес добавете нарязаната люта чушка, подправете със сол и черен пипер на вкус и разбъркайте всичко.
Смесете готовия булгур с ароматната комбинация от билки и подправки. Оставете салатата да престои около 5 минути, за да може да се поемат вкусовете и ароматите, след което я поднесете.
Печена салата Табуле с булгур, чери домати и нахут
Рецептата с печен булгур е не по-малко апетитна. За нея са ви нужни:
- 600 грама чери домати
- 60 милилитра зехтин
- сол и черен пипер
- 240 грама булгур
- 1 средно голяма глава стар лук
- 450 грама нахут (предварително сварен или от консерва)
- връзка едро нарязан магданоз
- лимонов сок
Начин на приготвяне
Изпечете чери доматите с 5 супени лъжици зехтин във фурната на средното ниво при 220 градуса, докато омекнат (30-40 минути).
В отделна тава разпределете равномерен слой от булгура и го запечете до златисто (15-20 минути), като след 10- минутата разбъркайте.
След като се запече, прехвърлете го в тенджера.
Смесете нарязания на тънки ивици лук към доматите, разбъркайте и подправете. Запечете, докато лукът омекне и придобие златист цвят. Необходими са около 20 минути, като по средата на готвенето разбъркайте зеленчуците.
Междувременно пригответе булгура според инструкциите, посочени върху опаковката. Подправете и смесете с нахута. Добавете магданоза, доматите, лука, добавете една супена лъжица зехтин и лимонов сок на вкус.
Поднесете салата с резени лимон.
Салата Табуле с краставица и мента
В последното ни предложение, освен домати, има и краставици. Нестандартно е включването на ментови листенца, но, ако това не ви допада, може да ги пропуснете.
Необходими са ви:
- 1/2 чаена чаша суров булгур
- 1 чаена чаша вода
- 1/4 чаена чаша зехтин
- 1/4 чаена чаша прясно изцеден лимонов сок
- 2 чаени чаши домати, нарязани
- 1 краставица, нарязана
- 1 чаена чаша пресен магданоз, нарязан на ситно
- 1 чаена чаша мента, нарязана на ситно
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
Кипнете водата в малка тенджера, добавете булгура и намалете силата на котлона.
Варете под капак за около 5 минути или докато семената напълно абсорбират водата. Бъркайте периодично.
След като се охлади напълно, прехвърлете булгура в голяма купа и добавете останалите съставки.
Разбъркайте салатата добре и я поднесете.
Добър апетит
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Салати
- Зеленчукови салати
- Ползи за здравето от консумацията на булгур
- Салати от булгур и спанак
- Влезте във форма с булгур
- Пилешка супа с булгур
- Булгур с пилешко и зеленчуци
- Булгур с гъби и лук
- Салата Табуле с карфиол
- Пълнени чушки с булгур, гъби и стафиди
- Рецепти за лозови сарми с булгур
- Къббе (кюфтета от кайма и булгур) с чеснов сос
Коментари към Рецепти за приготвяне на салата Табуле с булгур