Кошнички с карамел и ядки
Необходими продукти
За тестото:
3/4 чаена чаша брашно
1 супена лъжица пудра захар
45 грама масло
1 супена лъжица прясно мляко
За карамела:
1/4 чаена чаша вода
1/2 чаена чаша захар
1/4 чаена чаша течна сметана с масленост около 20%
За плънката:
250 грама ядки по ваш избор или микс от такива (бадеми, лешници, орехи...)
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното, смесете го с пудрата захар, прибавете нарязаното на парченца масло. Направете трохи от сместа, след това сложете млякото и замесете еластично тесто.
Поставете го върху посипана с брашно дъска и месете още минута, след това разточете пласт с дебелина около 5 милиметра.
С помощта на гофрирани формички изрежете кръгчета с диаметър 5 сантиметра, които поставете в самите формички и продупчете равномерно с помощта на вилица.
Намажете с олио дъната на съдовете от външната страна и ги сложете един в друг (по 4-5 формички).
Изпечете във фурната при температура от 180 градуса в продължение на около 10 минути, докато тестото се зачерви.
В малка тенджера смесете водата и захарта, поставете на слаб огън и бъркайте непрекъснато до пълното разтваряне на сладките бели кристалчета. Нека сиропът кипне, намалете котлона и оставете да се вари около 10 минути, без да затваряте съда с капак.
Когато свалите сладката течност от огъня, налейте при сметаната, като разбърквате. Ако се образуват топчета, варете карамела около минута, за да се получи еднородна консистенция.
Изпечете ореховите ядки и ги добавете в карамела.
Изчакайте плънката да се охлади и я разпределете в готовите кошнички от тесто.
Добър апетит!
Коментари към Кошнички с карамел и ядки