Рецепти за консерва от патладжани с чушки
Патладжаните или така наречените сини домати се използват широко в кулинарията за приготвяне на разядки (кьопоолу, баба гануш), салати, гювечи, изпечени самостоятелно, пълнени със зеленчуци (имамбаялдъ), месо или ориз. Началото на есента е времето, в което започваме да приготвяме зимнина с всички зеленчуци и плодове, които сме отгледали, за да ги съхраним за по-дълго време. Патладжаните може да ги консервирате под формата на маринована зимнина в буркани. Получава се много вкусна разядка, която може да се сервира като гарнитура към основно ястие или да се поднесе на филийка за бързо хапване. Рецептите за приготвянето на консервирани патладжани са много, предлагаме ви вариант с чушки и моркови, както и пикантна за любителите на пиперливия вкус.
Консервирани пикантни патладжани с чушки и чесън
Необходими продукти за приготвянето на консервирани патладжани:
- 5 килограма патладжани
- 2,5 килограма жълти или червени чушки
- 4-5 люти червени чушки
- 200 грама чесън
- една връзка магданоз
- една връзка копър
- 500 милилитра олио
- 250 милилитра оцет 9%
- 2 и 1/2 супени лъжици сол
Начин на приготвяне на маринованите пикантни патладжани:
Измийте и почистете зеленчуците. Патладжаните нарежете на едри парчета, посолете и оставете за половин час, за да се премахне горчивината. След това ги пуснете в тенджера с вряща вода за около 5 минути.
Смелете чесъна, чушките, магданоза и копъра. Подсолете сместа, налейте оцета и олиото. Разбъркайте зеленчуците и сложете на котлона да заврят.
Отцедете водата от патладжаните и към тях прибавете сместа от подправките, разбъркайте всичко.
Разпределете в бурканчета, стерилизирайте за 15-20 минути и съхранете за зимата.
Знаете ли, че патладжанът не трябва да се консумира в сурово състояние? Цветовете и листата на растението могат да бъдат причина за сериозно отравяне, затова не са подходящи за кулинарна употреба. |
Пикантни патладжани с чушки в доматен сос с лук
Необходими продукти за приготвянето на консервирани патладжани с люти чушки:
- 600 грама патладжани
- 600 грама сладки червени чушки
- 400 грама лук
- 500 грама домати
- 100 милилитра олио
- 1 люта чушка
- 3 скилидки чесън
- 1 супена лъжица сол
- 1 супена лъжица захар
- 15 милилитра трапезен оцет
Начин на приготвяне на пикатната консерва от патладжани:
Измийте патладжаните и ги нарежете на кръгчета с дебелина около сантиметър (без да ги обелвате). Поръсете със сол и оставете да престоят така 40 минути.
Почистете чушките от опашките и семената, след което нарежете на сламки. Обелете лука, измийте го и нарежете на полукръгчета. Нарежете доматите на малки парчета.
Налейте олиото в тенджера с дебело дъно и в нея изсипете подготвените зеленчуци. Сложете лютата чушка и поставете съда на котлона. Загрейте зеленчуците на бавен огън, докато си пуснат сока. След това прибавете ситно нарязаните скилидки чесън, солта, захарта и оцета. Разбъркайте много старателно, затворете съда с капак и гответе 30 минути, след като заври.
Когато свалите от котлона салатата, разпределете я в стерилизирани буркани, докато е още гореща. Затворете ги с капаци и обърнете с дъното нагоре, докато консервата се охлади напълно. Съхранете за зимата.
Снимка: freepik.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
СУОНСЪН ЕКСТРАКТ ОТ ПАТЛАДЖАН капсули 450 мг * 30 SWR051
ПРОМОРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Консерви
- Зеленчуци
- Рецепти за лятна манджа с патладжани и тиквички
- Как да замразим патладжан по най-правилния начин, за да го запазим за зимата?
- Маринована сиврия (консервирана и за бърза консумация)
- Лечение на ботулизъм
- Оригинални турски рецепти за имамбаялдъ
- Оригинални рецепти за Баба Гануш
- Как да приготвяме и съхраняваме прясно изцедени сокове
- Лесна лазаня с патладжан и рикота
- Печен патладжан с оцет и чесън
- Ливанска разядка Мутабал
Коментари към Рецепти за консерва от патладжани с чушки