Кекс с ядкова поръска и мътеница
![Кекс с ядкова поръска и мътеница - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/recepies/keks-s-matenica.jpg)
Необходими продукти:
- 3/4 чаена чаша меко масло
- 1 чаена чаша захар
- 2 големи яйца
- 2 чаени чаши брашно
- 1 чаена лъжица бакпулвер
- 1 чаена лъжица сода за хляб
- 1/2 чаена лъжица сол
- 1 чаена чаша мътеница
- 1 чаена лъжица ванилия - течна
- смлени ядки
- захарна глазура по желание
Начин на приготвяне:
Маслото разбитите със захарта на средна степен с електрически миксер, докато получите кремообразна смес. Добавете яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате добре.
Брашното и набухвателите пресейте през сито в голяма купа, след което прибавете към маслото на части, като редувате брашно и мътеница - започнете и завършете с брашно. Накрая прибавете ванилията.
Намазнете и поръсете с брашно средна по размер правоъгълна тавичка (около 30 на 20 сантиметра). Излейте в нея тестото и го покрийте с фолио. Оставете да престои между 8 и 24 часа в хладилник.
Когато дойде времето за печене, извадете сладкиша за 30 минути на стайна температура.
През това време включете фурната да се подгрее на 175 градуса.
Смелете ядки по избор и ги смесете с канела. Поръсете обилно сладкиша с тях и печете за 30-35 минути до суха клечка.
Накрая направете мрежа от захарна глазура с бърбън, ако желаете (смесете пудра захар с желания алкохол и бъркайте до получаването на желаната консистенция).
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: myrecipes.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Бананов кекс с овесени ядки и орехи
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Кекс с райски ябълки, орехи и глазура от крема сирене
- Мраморен кекс с маскарпоне, шоколад и лимон
- Пандишпанов кекс с масло
- Боровинков кекс с кисело мляко, мед и канела
- Бананов кекс с орехи и карамелен сос
- Кекс с червени боровинки
- Портокалов кекс с шоколадови парченца
- Шоколадов кекс без яйца и мляко
Коментари към Кекс с ядкова поръска и мътеница